Druhý pokus o zprovoznění plzeňsko-chebské trati až ve středu

Stříbro – Ve středu večer chce Správa železniční dopravní cesty uskutečnit další pokud o zprovoznění železniční trati z Plzně do Chebu po mnohaleté rekonstrukci. Vlaky měly začít jezdit po celé trati v neděli, již dopoledne ale vykolejil v nedlouhém jednokolejném úseku u Stříbra osobní vlak, a tak se po několika hodinách musely vrátit autobusy náhradní dopravy. Nehoda dráhu poničila natolik, že její oprava potrvá skoro čtyři dny.

Rychlíky na lince Praha–Plzeň–Cheb končí kvůli mimořádné výluce na cestě od Prahy v Kozolupech a na cestě od Chebu v Plané u Mariánských Lázní, v těchto stanicích musí cestující přestoupit do autobusu – podobné to bylo i během modernizace trati, která skončila v sobotu. Regionální spoje jsou vyloučeny v mnohem kratším úseku z Pňovan do Svojšína.

V místě, kde se nehoda stala, skončila modernizace už předloni. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally infrastruktura k vykolejení nepřispěla. Vagon, který patří Českým drahám, vykolejil kvůli poruše. „Podle výsledků našeho šetření nebyl v pořádku a poškodil unikátní část nové infrastruktury III. koridoru, tedy pražce a výhybku, které byly vyrobeny na míru. Zdemolováno bylo také zabezpečovací zařízení,“ postěžoval si mluvčí železniční správy. Škodu odhadla SŽDC na tři miliony korun. Mluvčí upzornil, že náhradu škody bude organizace chtít od drah.

Správa železnic upozornila, že opravu poškozené trati provede tak rychle, jak to bude možné. Přesto potrvá mimořádná výluka zřejmě až do středy. Velké zdržení vzniklo kvůli zdlouhavému vyprošťování vykolejeného vagonu, který se podařilo odtáhnout až dnes v poledne. Dodavatelská firma potom zahájila práce na kolejích. „Zítra sundá poškozený úsek a doufáme, že rychle zajistíme nové pražce a výhybku,“ přiblížil mluvčí Halla.

Podle informací od železničářů z místa byl vagon, který byl zařazen na konci soupravy osobního vlaku a vykolejil zadním podvozkem, dva týdny po revizi. V neděli ale měl závadu na podvozku, konkrétně křivou nápravu.