Prezidentův kancléř: Bin Ládin je mediální fikce

Praha – Oficiální verzi úmrtí vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina zpochybnil vedoucí prezidentské kanceláře Petr Hájek. Bin Ládinův život i smrt jsou podle něj pouhou mediální fikcí: „Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme,“ řekl serveru Parlamentní listy.cz. Spojené státy zastřelily bin Ládina skoro deset let po ničivých útocích z 11. září 2001.

Hájek, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA. „Jedenácté září v New York City se tak, jak nám bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo,“ napsal už dříve ve své knize. Obraz prezentovaný vládou USA je podle něj pouhá mediální manipulace.   

Hájek zpochybnil oficiální verzi událostí z 11. září 2001 ve své knize Smrt ve středu, která vyšla v roce 2009. „Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval,“ napsal v publikaci. „Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA,“ uvádí Hájek na jiném místě knihy.