NKÚ kritizuje špatnou kontrolu programu Zelená úsporám

Praha - Program Zelená úsporám, určený na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech, je zbytečně administrativně náročný, jsou v něm neefektivně zapojeny banky a kontrola projektů je prakticky nulová. Vyplývá to z výsledků Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které uveřejnil deník E15. Podle NKÚ to vede k nespokojenosti žadatelů a „poškození image“ Státního fondu životního prostředí (SFŽP) jako garanta programu.

„Fond provedl minimální počet kontrol, které by se týkaly úmyslného zneužití dotace, umělého navyšování cen a nerealizace buď části, nebo celého projektu,“ píše se v protokolech NKÚ. Úřad takové případy zjistil a upozornil na nutnost prevence.

Podpora v programu Zelená úsporám se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován prostřednictvím příjmů z prodeje emisních kreditů, kterých dosud ministerstvo prodalo za téměř 19 miliard korun. Od vyhlášení programu na jaře roku 2009 do 31. prosince loňského roku bylo vyplaceno 13 500 žádostí o podporu v celkové výši dvě miliardy korun, v polovině května by mělo být proplaceno na účty žadatelů zhruba pět miliard korun.

NKÚ kritizuje program Zelená úsporám (zdroj: ČT24)

SFŽP začal s důslednými kontrolami až letos, vnitřní předpis, který metodiku kontrol upravuje, začal platit v lednu. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) minulý týden přiznal, že kontroly v programu jsou ve skluzu. „Jelikož je ve smlouvách s kupci kjótských jednotek sjednána povinnost zkontrolovat pětiprocentní vzorek projektů, bude nezbytné většinu kontrol provést ve zbývajícím programovém období. To s sebou může nést přetížení programu,“ varoval NKÚ.

Kontroloři kritizují rovněž fakt, že vedení fondu neodstranilo administrativní náročnost programu, úřad se pozastavil také nad tím, že do programu byly zapojeny i banky UniCredit a LBBW navzdory tomu, že pro vyřízení žádostí nabídly vůbec nejnižší počet poboček.

Mluvčí SFŽP Jaroslav Broža potvrdil, že fond i ministerstvo životního prostředí již protokoly NKÚ obdržely, jejich obsah však odmítl komentovat. Podle dobře informovaných zdrojů nahrávají potíže státního fondu ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Souboj mezi ním a Chalupou se údajně vede o to, který z rezortů bude spravovat výnosy z emisních povolenek, které budou země Evropské unie prodávat v aukcích. ČR do roku 2020 získá stamiliardy korun.