Řápková předkládá návrh, který sahá neplatičům na dávky

Praha – Poslankyně Ivana Řápková a Lenka Kohoutová (obě ODS) předloží ve sněmovně novelu, která podle nich zamezí zneužívání sociálních dávek. Pokud by novela prošla, tak by obce mohly použít část dávek na úhradu dluhů po neplatičích. Dlužníci by však měli možnost sjednat si pro strhávání dávek splátkový kalendář. Vláda ale tento poslanecký návrh nepodpořila, jeho osud ve sněmovně je proto nejistý.

Boj proti zneužívání dávek byl jedním z hlavních předvolebních hesel ODS. „Koaliční smlouva výslovně uvádí, že koalice navrhne takové změny, aby bylo možno strhávat notorickým neplatičům nájemného či pokut tyto dluhy ze sociálních dávek,“ řekla novinářům Řápková.

Podle ní dostanou dlužníci dobrovolnou možnost domluvit si při splácení svých dluhů individuální postup, včetně splátkového kalendáře. „Novela zajistí rovné postavení všech dlužníků. Neplatiči se ale nemusí bát, že zůstanou úplně bez prostředků, protože počítá se zachováním existenčního minima,“ upřesnila Kohoutová.

Brífink poslanců ODS (zdroj: ČT24)

Řápková se dlouhodobě profiluje často kontroverzními návrhy proti zneužívání sociálních dávek. Ještě v době, kdy byla primátorkou Chomutova, přišlo vedení města s jejich zabavováním. Proti tomuto postupu se však postavil ombudsman i vládní zmocněnec pro lidská práva a prošetřoval ho i ministr spravedlnosti kvůli podezření z porušení ústavy.