Veletoč VV: Ostře kritizují už schválené zvýšení poplatků

Praha – Ve vládní koalici hrozí další velký spor, Věci veřejné totiž otočily a začaly ostře kritizovat zvýšení poplatku za den v nemocnici. Ještě před měsícem přitom na jednání vlády všichni ministři za VV zvýšení poplatku podpořili. Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nové ultimátum Věcí veřejných velmi nepříjemně překvapilo. Zvýšení poplatků ze 60 na 100 korun je totiž přímo součástí programu vlády, a to bez jakýchkoliv podmínek.

Do Hegera se ostře pustil neformální šéf VV Vít Bárta: „Dokud nebude jasně řečeno, kdo a jakým způsobem definuje zdravotní nadstandard, není pro nás naprosto akceptovatelná debata o jednotlivých poplatcích,“ prohlásil Bárta. Podobné výhrady mají přitom i někteří poslanci ODS: „Nejprve je nutno připravit základní pilíře zdravotnické reformy a potom měnit zdravotnické poplatky. Čili v tomto jsme s Věcmi veřejnými zajedno,“ uvedl předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný. 

Bez hlasů ODS a VV se přitom Heger neobejde, opozice už se chystá případné přijetí zákonů co nejvíce zpozdit, zejména v horní komoře, kde má většinu. Zvýšení poplatku se tak zřejmě nepodaří prosadit dříve než na podzim. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Kdo vymezí zdravotnické standardy?

Zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun je součástí novely zákona o veřejném pojištění. Ta přináší vedle změn v regulačních poplatcích ještě jednu zásadní změnu pro pacienty – ruší totiž zákaz připlácení na lepší péči. A právě toto je teď jádrem koaličního sporu. I pokud by byla novela přijata, tak se v nejbližší době pro pacienty nic nezmění, protože se nejdřív musí vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Politici se ale nejdřív musí shodnout, kdo vůbec standardy vymezí - podle memoranda, které podepsal ministr Heger s lékaři na závěr jejich protestní odborové akce, by se práce měly účastnit všechny významné organizace zdravotníků. 

Novela má také podle návrhu umožnit, aby si pacienti už letos připlatili na lepší materiál, a až budou hotové standardy, tak i na lepší péči. Základní balík péče hrazené z pojištění by se podle Hegera měl zhruba rovnat tomu, co dnes pojišťovny platí. Podle České lékařské komory ale bude jednodušší „negativní“ vymezení, tedy stanovit to, co pojišťovny neplatí.   

Leoš Heger
Zdroj: ČT24