Klasnová: Bárta by neměl kandidovat na předsedu VV

Praha – Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové (VV) by Vít Bárta v současnosti neměl kandidovat v květnových volbách na předsedu Věcí veřejných. Ucházení Víta Bárty o post šéfa strany podle Klasnové vzhledem k nedávným okolnostem „není nejvhodnější“, a to navzdory jeho manažerským schopnostem. Klasnová to prohlásila v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Své kandidatury by se Bárta měl prý zbavit zejména kvůli vyšetřování žalob bývalých členů VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, kteří ho obvinili z pokusu o uplácení. Média navíc na začátku dubna přinesla zprávu o tři roky starém tajném plánu Bárty využít politiky k ekonomickému prospěchu detektivní agentury ABL. Bárta následně odstoupil z ministerstva dopravy s tím, že si chce vyhradit čas na své očištění. „Samozřejmě to vyšetřování bude nějakou dobu trvat,“ dodala v ČRo Klasnová.

Širší vedení Věcí veřejných před dvěma týdny vybralo z 13 nominací pět kandidátů na předsedu strany. Kromě Bárty jde o současného předsedu a ministra vnitra Radka Johna, předsedkyni poslaneckého klubu VV Karolínu Peake, poslance Michala Babáka a místopředsedkyni sněmovního výboru pro vědu Dagmar Navrátilovou. John před časem uvedl, že by bylo absurdní, kdyby se Bárta nepodílel na vedení strany: „Je jedním z nejvýznamnějších mozků VV.“

Na prezentaci své kandidatury bude mít každý z pětice uchazečů čas do 8. května. Po tomto datu započne hlasování registrovaných příznivců strany. Do 23. května musí strana ohlásit výsledky internetové volby. Nový předseda bude znám po volební konferenci strany, jejíž delegáti ho budou muset ve funkci potvrdit. Konference se odehraje ve dnech 28. a 29. května, pravděpodobně mimo hlavní město.

Karolína Peake, Radek John a Vít Bárta
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK
Vydáno pod