Sčítací komisaři zkontrolují neodevzdané formuláře

Praha - Sčítací komisaři se v druhé polovině května vydají do domácností, jejichž členové převzali formulář sčítání lidu, ale neodevzdali jej. V úterý tak rozhodl Český statistický úřad (ČSÚ). O těch, kteří formuláře záměrně neodevzdali, by mělo být jasno na konci června, hrozí jim pokuta ve výši 10 000 korun. Statistikům se v letošním sčítání lidu zatím vrátilo 16,8 milionu vyplněných formulářů. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Komisaři ČSÚ vybavení služebním průkazem a písemným zmocněním k došetření budou lidi, kteří dosud neodevzdali sčítací archy, navštěvovat od 19. do 31. května. Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala budou muset zajít jen do několika tisíc domácností, protože zbytek archů na ČSÚ zřejmě dorazí v příštích dvou týdnech.

Komisaři už nemusejí svou návštěvu předem ohlašovat lístečkem ve schránce. „Komisař se nejprve zeptá v domácnosti, zda nezapomněla formulář odeslat. Pokud ho odeslala, bude pátrat po tom, kam se obálka poděla,“ upozornil Drápal. ČSÚ při těchto návštěvách už nebude využívat služeb pracovníků České pošty, ale pošle tam své zaměstnance.

Sčítání začalo o půlnoci z 25. na 26. března. Údaje z této chvíle se také zapisovaly do formulářů. Oficiálně akce skončila 15. dubna. Statistikům se vrátilo dosud 16,8 milionu vyplněných formulářů. Poštou lidé odeslali zhruba tři pětiny formulářů, čtvrtinu statistici dostali přes internet, zbytek vybrali zpátky sčítací komisaři.

Průkaz sčítacího komisaře
Zdroj: ČT24