John chce ve svém protikorupčním týmu Michálka

Praha - Předseda Věcí veřejných (VV) a vicepremiér Radek John chce ve svém novém protikorupčním týmu zaměstnat i Libora Michálka. Úředník loni v prosinci rozpoutal korupční aféru, po které rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Podle šéfa Johnových poradců Jana Kubáčka už Michálek s angažmá předběžně souhlasil. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Počítáme s ním,“ řekl serveru Kubáček. „Oslovili jsme ho proto, že se stal autoritou a jedním z prvních lidí, kteří vešli ve známost proto, že upozornili na nepravosti ve státní správě. Je rovněž dlouholetým úředníkem, zná dobře veřejnou správu,“ dodal. Michálek by podle něj měl zpracovávat analytické texty a vytipovávat „byrokratické přešlapy“, které usnadňují korupci.

Michálek serveru řekl, že jeho možný příchod do Johnova týmu „je ve fázi jednání.“ Následující otázky odmítl s tím, že je na jednání. John angažmá Michálka nepopřel, nechce se ale k němu blíže vyjadřovat, dokud nebudou jména dohodnuta s premiérem Petrem Nečasem. Ani ten však zatím nechce jednotlivá jména komentovat.

Michálek se koncem loňského léta setkal s Johnem a hovořil s ním o podezření na korupci ve Státním fondu životního prostředí. V té době ještě neměl potřebné důkazy a John mu prý poradil, ať si je pořídí, a mimo jiné jej odkázal i na novináře, kteří disponují nahrávací technikou. Michálek poté nahrál jednání s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Nahrál si i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24