Mrzlo, až praštěly rekordy. Oteplí se v pátek

Praha - Na řadě míst České republiky přinesly dnes ráno mrazy teplotní rekordy. Nejnižší hodnoty pod bodem mrazu ukázaly přístroje meteorologům na Jizerce v Jizerských horách, minus 12,6 stupně Celsia. Vážné škody zaznamenali zejména sadaři. Náhlé nízké teploty zničily mnohé výsadby, zejména hrušek a třešní Ani přes den se nevyšplhala rtuť teploměru nad 14 stupňů, oteplovat by se mělo až od pátku.

Mrazy nezvyklé pro začátek května dnes zasáhly celou republiku, například Horská Kvilda hlásí 11,5 stupně pod nulou, Adršpach minus 8,9 stupně, Jeseník minus 5,7 a pražská Ruzyně 2,3 stupně pod bodem mrazu. „Některé rekordy padly po více než 50 letech,“ upozornil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Silničáři na Jesenicku, Hradecku a Liberecku varovali řidiče, že silnice v těchto oblastech mohou být po mrazivé noci namrzlé.

Mrazy přidělaly starosti mnohým pěstitelům v Čechách. „Minimálně týden musíme počkat. Pak se teprve uvidí, jak moc mrazy sady poničily,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Naposledy mrazy výrazně poškodily ovocné sady na jaře roku 2007. Celková úroda ovoce se tehdy meziročně propadla o čtvrtinu na 143.469 tun a byla jednou z nejnižších v historii českého ovocnářství.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V úterý navíc napadlo na severu Čech až 30 centimetrů sněhu, takzvaní ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác přitom připadají až na příští týden. Chladné počasí bude i přes den, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat do 14 stupňů. Mírné oteplení přijde až od pátku, kdy meteorologové očekávají teploty do 17 stupňů, o víkendu bude rtuť teploměru atakovat dvacítku. Obloha zůstane až do konce týdne polojasná až jasná.