Silnice mohou klouzat, v Ostravě přibylo nehod

Praha - Silničáři v Libereckém kraji řidičům radí, aby jezdili opatrně. Po mrazivé noci hrozí, že se na silnicích v horských oblastech místy může tvořit náledí. Na Bruntálsku padl mrazivý teplotní rekord. Na silnicích v Královéhradeckém kraji může po nočním poklesu teplot také hrozit náledí. Například na Trutnovsku teploty klesly k minus osmi stupňům Celsia, v Adršpachu na Náchodsku až k minus deseti stupňům. V Ostravě dnes kvůli namrzlým silnicím podle policie výrazně přibylo dopravních nehod. Během tří hodin dopravní policisté vyjížděli devětkrát, což je několikanásobně více, než je denní průměr.

Kolize se podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové začaly na silnicích objevovat těsně před 5:00 a problémy trvaly do 8:00. „Zaznamenali jsme celkem devět nehod. Většina se obešla bez zranění. Pouze dvě osoby byly zraněny lehce,“ uvedla mluvčí. Podle ní byla na vině především vysoká rychlost a nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky.

Mrazivé počasí v noci a brzy ráno zasáhlo i další regiony Moravskoslezského kraje. Na Bruntálsku například meteorologové zaznamenali nový teplotní rekord. Ve Světlé Hoře rtuť v teploměrech poklesla na minus 5,7 stupně Celsia. „Dosavadní minimum pro dnešní den platilo z roku 1960 a bylo to minus 5,5 stupně Celsia,“ uvedl pracovník Českého hydrometeorologického
ústavu v Ostravě-Porubě. 

Nejméně naměřili meteorologové na Jizerce v Jizerských horách, minus 12,6 stupně Celsia. Horská Kvilda hlásí 11,5 stupně pod nulou, Adršpach minus 8,9 stupně, Jeseník minus 5,7 a pražská Ruzyně 2,3 stupně pod bodem mrazu.

„V Krkonoších nebo v Jizerkách silnice ještě mohou být mokré nebo vlhké, jak postupně sníh ustupuje, takže se tam může tvořit lokální náledí,“ vysvětlil dispečer. Dnes ráno se teploty v Libereckém kraji pohybovaly pod bodem mrazu, na Jizerce dokonce rtuť v teploměrech klesla k minus 12 stupňům Celsia.

Sypač dnes ráno vyjížděl na silnici I/13 u Bílého Kostela nad Nisou, kde vozovka namrzala. Sypala se i cesta z Liberce na Ještěd. V úterý večer silničáři preventivně ošetřili silnice první třídy mezi Harrachovem a Desnou a také v okolí Rokytnice nad Jizerou.

Silničáři nyní mají nejvíce práce s úklidem stromů, které v úterý polámal mokrý těžký sníh. „Na Trutnovsku sníh polámal desítky stromů. Samotné silnice jsme od sněhu čistili do úterního večera,“ uvedl Milan Baxa z trutnovské správy silnic. V Krkonoších v úterý napadlo až čtvrt metru sněhu. Nyní na hřebenech Krkonoš zůstává asi 20 centimetrů sněhu.

Chladné počasí bude i přes den, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat do 14 stupňů. Mírné oteplení přijde od pátku, kdy meteorologové očekávají teploty do 17 stupňů, o víkendu bude rtuť teploměru atakovat dvacítku. Obloha zůstane až do konce týdne polojasná až jasná.