Vlaky mezi Českou Lípou a Novým Borem pojedou za korunu

Česká Lípa - Cestující se svezou ve čtvrtek za korunu na železniční trati mezi Českou Lípou a Novým Borem. Běžně by je přitom zpáteční jízdenka v osobním vlaku přišla na 43 korun. Nabídka výhodného jízdného je propagační akcí Českých drah (ČD), která má do vlaků přilákat nové cestující. ČD chtějí umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak. Mezi Novým Borem a Českou Lípou jezdí vlak každou hodinu a cesta trvá méně než 15 minut.

V Libereckém kraji se podobná akce neuskuteční poprvé, loni v září mohli za korunu cestovat lidé na frekventované trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Na trati, kde běžně stojí zpáteční jízdenka 43 korun, využilo tehdy možnosti levného cestování více než 770 lidí, což bylo zhruba dvakrát více, než tam běžně vlaky přepraví.

Většinu spojů zajišťují na trati mezi Českou Lípou a Novým Borem moderní jednotky Regionova, které jsou částečně nízkopodlažní a umožňují snadný nástup hendikepovaným, starším lidem a také maminkám s kočárky. Ve čtvrtek mohou za výhodnou cenu cestovat lidé kdykoliv během dne. Pro cestu zpět lze výhodnou jízdenku využít až do půlnoci 6. května.

První letošní akce Českých drah se uskutečnila minulý týden mezi Žďárem nad Sázavou a Novým městem na Moravě. Zpáteční jízdenku za korunu si tam koupilo přes 600 lidí, což je dvakrát víc cestujících, než tam běžně jezdí. Podle ředitele Odboru produktů a obchodu ČD Vladimíra Peléška se tyto akce osvědčily. Letos by se mělo podobných akcí uskutečnit asi 20.