Klaus se od Hájkových výroků o bin Ládinovi distancuje

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes distancoval od výroku svého vicekancléře Petra Hájka o tom, že Usáma bin Ládin je mediální fikce. Hájkova slova byla podle Klause nešťastná a nevyjadřují názor prezidenta. Hájek je nekonzultoval s nikým dalším z prezidentské kanceláře, uvedl Klaus na svém webu.

„Jeho vyjádření považuji za nešťastné. Potenciální důsledky, včetně možných férových i neférových interpretací tohoto vyjádření, nebyly zřejmě autorem domyšleny,“ uvedl Klaus. Hájek prý nechtěl hodnotit skutečnou událost, ke které došlo v pákistánském Abbottabádu, ale pokoušel se „narušit mediální nános, který byl kolem osoby Usámy bin Ládina a kolem její smrti vytvořen“. Problém ale podle Klause je, že Hájkův výrok vedl ke spekulacím o postoji prezidenta k této věci.

„Chci jednoznačně říci, že názor prezidenta republiky nevyjadřoval. To neznamená, že bych jako prezident republiky chtěl bránit tomu, aby přestalo být legitimní polemizovat s médii vytvářejícími různá zkratkovitá schémata nebo zjevné mediální bubliny, ale považuji za nezbytné, aby v této konkrétní věci byla pozice prezidenta jasná,“ napsal Klaus.

Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Hájek v pondělí označil bin Ládinův život i smrt za fikci. „Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme,“ řekl serveru Parlamentní listy.cz. Hájek, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

Klaus v úterý v oficiální reakci na zabití bin Ládina řekl, že zprávu o zneškodnění tohoto teroristického vůdce přijal s velkou úlevou. Zároveň věří, že jeho smrt přispěje ke zvýšení bezpečnosti a zklidnění ve světě. Ostatní čelní představitelé českého státu se k události vyjádřili už v pondělí.

Usáma bin Ládin
Zdroj: ČT24