Žluté newyorské taxíky přijedou z Japonska

New York – Nová generace newyorských taxíků, o které se hovoří jako o zelené – ačkoli jí zůstane tradiční žlutá barva –, nebude chloubou domácího průmyslu. Výběrové řízení na jejich dodávku totiž vyhrála japonská automobilka Nissan s modelem NV-200. Během příštích deseti let dodá do New Yorku 13 tisíc vozů, inkasuje za ně miliardu dolarů.

Newyorské „caby“ nebudou mít v podání Nissanu obvyklou podobu hranatých sedanů, má jít o dodávky, do prostoru pro čtyři cestující se bude nastupovat posuvnými dveřmi. Všechna auta budou mít navigaci a prosklenou střechu. „Bude to nejbezpečnější a zároveň nejpohodlnější taxík, který kdy ve městě jezdil,“ charakterizoval vozy Nissan NV-200 newyorský starosta Michael Bloomberg.

Nissan bude nové taxíky vyrábět ve své mexické továrně. Starosta Bloomberg prosadil nákup nové generace vozidel především ve snaze o ekologičtější provoz. „Začnou ve městě jezdit v roce 2013. Poslední starý model z ulic zmizí o pět let později,“ oznámil starosta Bloomberg.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Přestože v New Yorku funguje podzemní dráha a městská autobusová doprava, jsou taxíky velmi vytížené. Denně využije služeb žlutých automobilů 600 tisíc lidí.