Mimořádná schůze ke kauze ProMoPro odložena na červen

Praha - Na počátku dnešní řádné schůze poslanci projednali finanční zprávy stran za loňský rok. Kvůli nedostatkům nebo nedodání zprávy sněmovna požádala vládu, aby podala soudu návrh na zrušení 11 politických stran a na pozastavení činnosti 73 stran. Parlamentní mezi nimi nejsou, návrh na pozastavení se ale týká například krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Odpoledne nejdříve proběhly zkrácené interpelace na premiéra Nečase, později přišla na řadu mimořádná schůze ke kauze ProMoPro, tu však podle očekávání ihned přerušila předsedkyně sněmovny, jeden z hlavních aktérů kauzy - ministr obrany Alexandr Vondra - se totiž dopředu omluvil kvůli zdravotní indispozici.

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o veřejných zakázkách, která zejména zpřísňuje pravidla zadávání zakázek týkajících se obrany a bezpečnosti. Měla by omezit jejich zadávání bez výběrového řízení a zprůhlednit je. Jak dnes poslancům řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), předloha zavádí do českého práva pravidla příslušné evropské směrnice, která má napravit současnou nevyhovující právní úpravu.

Nově by také mělo platit, že zadavatelé a hodnotitelé zakázek o objemu nad 300 milionů korun budou muset mít bezpečnostní prověrku. Dosud byla tato hranice na úrovni 500 milionů. Povinná bezpečnostní prověrka u lidí odpovědných za veřejné zakázky nad 300 milionů korun se nově rozšiřuje také na obce a kraje.

Sněmovna přerušila jednání o budoucnosti neziskových nemocnic

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„Zájmem současného ministerstva je vytvořit rozumný zákon o neziskových nemocnicích, jehož cílem bude odstranit síť státem řízených nemocnic a vytvořit z nich neziskové, které by měly svou samostatnost.“

Sociálním demokratům se už podruhé v krátké době podařilo zkomplikovat koalici přijetí návrhu zákona. Sněmovna dnes musela na jejich žádost přerušit projednávání předlohy, která ruší zákon o neziskových nemocnicích. ČSSD s normou nesouhlasí, požádala proto o pauzu na jednání poslaneckého klubu. Vzhledem k pevně zařazeným odpoledním bodům tak není jasné, kdy se komora k předloze vrátí.

Návrh předložili poslanci ODS, TOP 09 a VV. Současná právní úprava obsahuje podle koalice mnoho právních vad, nejasností, je nepoužitelná a neúčinná. Autory platného zákona o neziskových zdravotních zařízeních jsou sociální demokraté. Kromě koalice jej v minulosti zpochybnil i Ústavní soud. Na podnět senátorů ODS v roce 2006 zrušil ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové.

Další komplikaci si koalice přivodila sama, při středečním projednávání tzv. malé důchodové reformy totiž nezkrátila lhůtu na pozměňovací návhry ze 72 na 48 hodin, tento bod se tak zřejmě na zítřejší schůzi projednávat nebude, i když to koalice měla v plánu. K novele zákona o důchodovém pojištění, kterou chce vláda kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změnit výpočet penzí podle platu a zvyšovat věk odchodu do důchodu, se tak bude muset dolní komora vrátit nejdříve příští týden, kdy by schůze sněmovny mohla podle kuloárových informací pokračovat.

Kauza ProMoPro se bude řešit až v červnu

O svolání mimořádné schůze ke kauze ProMoPro požádala opoziční ČSSD. Sociální demokraté požadují, aby ministr financí Miroslav Kalousek OTP 09) informoval o zjištěních ministerstva o zakázce pro firmu ProMoPro. Podle Kalouskova úřadu není ale zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb z celkových zhruba 550 milionů korun. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Ministerstvo už podalo trestní oznámení a případ vyšetřuje policie.

Někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a současný ministr obrany Vondra by měl zase vysvětlit svou roli v celé kauze. Na půdě sněmovny se hájil už v březnu. „Já však opravdu doufám, že ovlivňování a úniky už skončily. Počkejme proto na závěry,“ konstatoval v březnu Vondra. Podle Bohuslava Sobotky je ale ČSSD přesvědčena, že jediným řešením z pohledu současné vlády je odchod současného ministra obrany Alexandra Vondry.

Kvůli Vondrově nemoci ale dnes poslanci neschvalovali ani program mimořádné schůze a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ji rovnou přesunula na červen, přesný termín ještě není znám. ČSSD už v minulosti ke stejné kauze schůzi vyvolala. Poslanci ale tehdy hlasy koalice neschválili program a zasedání se nekonalo. Koaliční TOP 09 a Věci veřejné by ale tentokrát měly na rozdíl od minulosti konání schůze umožnit. ČSSD tak avizovala, že bude prosazovat usnesení, kterým by sněmovna žádala Vondrův odchod z vlády.

Vydáno pod