Cizinci zatčení v Česku v dubnu měli mít vazby na al-Káidu

Praha - Cizinci, které pozatýkala na začátku dubna česká policie při protiteroristické operaci kvůli napojení na severokavkazské radikální islamisty, měli údajně vazby přímo i na teroristy z al-Káidy a posílali jim peníze. Píše to dnes Právo s odkazem na ruský portál Life.ru, který se odvolává na zdroje v ruských tajných službách. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták ale ve Studiu ČT24 řekl, že útvar žádné takové informace nemá.

„Byli středními články ve finančním řetězci, který končil na účtech al-Káidy na severním Kavkazu,“ uvedl Life.ru. Podle serveru zatčení v Česku fungovali pod krytím organizace na ochranu lidských práv Člověk v tísni. Její zřizovatelé prý dříve působili v Čečensku, odkud byli vypovězeni pro podezření ze spolupráce s teroristy. Proti tomu se ale organizace ostře ohradila, Člověk v tísni prý nebyl v žádném kontaktu se zatčenými a policisté prý ani organizaci nekontaktovali.

Šéf českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, jehož detektivové skupinu dva a půl roku sledovali, Právu řekl, že informace o spojení zatčených s al-Káidou nemá. Čeká však, že během několika dnů obdrží informace z ruské strany. Šlachta neví ani o spojení s českou organizací a její činnosti v Rusku. „Taková informace mě ale samotného velmi zajímá a určitě se na to zeptáme kolegů z Ruska a budeme se tím jednoznačně zabývat,“ řekl.

Rozhovor s Pavlem Hantákem a Miroslavem Marešem (zdroj: ČT24)

Pavel Hanták:

„V současné době nemáme žádné informace o tom, že by existovalo spojení mezi al-Káidou a osobami, které byly zadrženy.“

Česká policie v úterý oznámila, že obvinila pět lidí podezřelých z podpory teroristů, zejména na území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně údajně falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny.