Chladné počasí končí, víkend bude slunečný

Praha – Studené dny, které na začátku týdne překvapily Česko, pomalu ustupují. I když rána zůstanou chladná, pátek a zejména oba víkendové dny budou prosluněné a relativně teplé. Teploty se mohou vyšplhat až ke 20 °C, někdy ale mohou být provázeny dešťovými přeháňkami. V dalším týdnu nás už čeká takřka letní počasí.

Změna počasí přichází s tlakovou výší, která bude postupovat přes střední Evropu k jihovýchodu. Studené severní proudění tak podle hydrometeorologů od pátku vystřídá příliv teplejšího vzduchu od jihu. Oblačnosti bude v závěru týdne málo, odpolední teploty se budou postupně zvyšovat, rána ale zůstanou chladná.

Vodáky čekají poloprázdná koryta

V českých a moravských řekách v současné době není příliš vody. Sníh, který nedávno na horách napadl, bude tát pomalu a doplní především zásoby podzemních vod. Velké toky jsou přesto splavné, z menších si musejí vodáci pečlivě vybírat. Vltava je splavná na úseku od Vyššího Brodu, na horním toku je vody málo. Také Otava je na horním toku kamenitá a na plavbu lze vyrazit až ze Sušice. Lužnice i Berounka jsou sjízdné pro otevřené kanoe na klasických úsecích. Sázava i Ohře mají v peřejích málo vody, obě řeky je přesto možné splout.

Mírně zatím stouply řeky Jeseníků a Beskyd. Morava je splavná od Hanušovic „s odřeným kýlem“, bez problému ji však vodáci sjedou z Rudy nad Moravou. Také Bečva je splavná od soutoku Rožnovské a Vsetínské. Na Odru se lze vydat až od soutoku s Budišovkou a také Opava je splavná jen na středním toku. Na Dyji již voda klesla na letní minima – plout je možné ze Znojma, voda ale nijak silně neproudí.

Vodáci na Vltavě
Zdroj: ČT24