Za zpochybňování holokaustu dostal Stwora podmínku

Praha - Okresní soud pro Prahu - západ dnes uznal Čechokanaďana Vladimíra Stworu vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a uložil mu za to šestiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Podle obžaloby muž na svůj web umístil český překlad článku zpochybňujícího holokaust. Stwora trvá na své nevině, zveřejněním článku prý chtěl pouze vyvolat diskusi. Rozhodnutí není pravomocné, sedmapadesátiletý muž se proti němu na místě odvolal.

Prvoinstanční soud Stworu již dvakrát osvobodil s tím, že jeho jednání nebylo trestné. Neprokázalo se podle něj, že by muž text publikoval s úmyslem popírat nebo zpochybňovat holokaust. Středočeský krajský soud však vždy verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Dle jeho názoru zákon v případech takovýchto témat svobodu slova jednoznačně omezuje, nedovoluje ho ani diskutovat. Soudkyně Lenka Mrázková se dnes při odůvodnění verdiktu na rozhodnutí odvolacího senátu odkázala. Uvedla, že ho musí respektovat.

V kauze jde o český překlad článku pod názvem „Holokaust a jeho čtyřmilionová varianta“, u něhož byl jako autor uveden D. Cassidy. Stwora text podle spisu umístil na své internetové stránky v červenci 2007. Článek podle obžaloby zpochybňuje nacistickou genocidu Židů za druhé světové války z hlediska počtu obětí i v otázce existence táborů smrti a plynových komor. Z textu článku státní zástupce upozornil mimo jiné na tvrzení: „Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že byl v jakémkoliv táboře smrti používán jedovatý plyn, plynové komory nebo plynové pece.“ Stwora podle obžaloby text publikoval v úmyslu polemizovat o „podstatě a rozsahu nacistického genocidia proti Židům za druhé světové války“.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Stwora obvinění opakovaně odmítl. Názor odvolacího soudu podle něj odporuje ústavě, zakazuje totiž o něčem pochybovat. „Je trestné říkat, že genocidium nebylo, ne diskutovat o jeho způsobu či počtu obětí,“ prohlásil Čechokanaďan ve své závěrečné řeči. Jím zveřejněný článek podle něj poukázal na rozpory v oficiálních zdrojích a tvrzeních, nepopírá však nacistické zločiny ani závěry norimberského procesu.

Stwora také zopakoval, že není autorem článku ani jej nepřekládal a s obsahem textu se neztotožňuje. Poukázal také na to, že se jeho webové stránky zaměřují na různé okruhy. „Kdybych chtěl podporovat nějaké hnutí, neměl bych tam na toto téma pouze ojedinělý text,“ uvedl. Dodal, že článek publikoval v Kanadě, web serveru se nachází v USA a v těchto zemích nejde o trestný čin.

S tím původně souhlasila i Mrázková. Tvrdila, že by mužovo jednání bylo trestné pouze v případě, že by například vyzdvihovalo pozitivní rysy nějakého hnutí. To se prý však nestalo. Stwora podle ní veřejně nepopíral, že se genocida vůbec stala, nezlehčoval ji a neschvaloval. Článek podle ní holokaust ani nijak neomlouvá historickým kontextem. Soudkyně muži naopak uvěřila, že cílem zveřejnění článku bylo vyvolat diskusi. Dnešní verdikt podle svých slov vynesla z procesních důvodů. Dává tím prý Stworovi možnost dovolat se později k Nejvyššímu soudu.

Naopak státní zástupce se ani dnes mužovými slovy přesvědčit nedal. Stwora podle něj „ignoroval mimořádnou citlivost tématu“. Text pak zveřejnil v českém jazyce a udělal mu výraznou publicitu. Žalobce si po dnešním rozhodnutí ponechal lhůtu na dovolání, ani on však nenavrhoval muži uložit nepodmíněný trest.