Československý historický tank LT 35 se stěhuje do Lešan

Praha - Historický československý tank Škoda LT vzor 35, který Česku před rokem věnovaly Spojené státy americké, byl dnes převezen z Armádního muzea na pražském Žižkově do Vojenského technického muzea v Lešanech. Stejně jako při jeho instalaci loni na podzim ho vyzdvihl těžkotonážní jeřáb, který ho přenesl přes vstupní portál armádního muzea. V Lešanech se koncem srpna představí na Tankovém dni, poté ho čeká kompletní renovace.

Patnáctitunový kolos musel být při transportu zvednut jeřábem do výšky bezmála 15 metrů, aby ho pak mohli zaměstnanci muzea naložit na tahač. Zástupce ředitele muzea major Robert Speychal považuje tank za unikát - zachoval se totiž jen v počtu pěti kusů a exemplář v muzeu i přímo v československém zbarvení.

V krizových letech před 2. světovou válkou byl LT 35 páteřním tankem naší armády, byť v té době už měl být podle Speychala nahrazen novým typem, který se ale nestihl dostat do výroby. Přesto se plně vyrovnal německým tankům té doby, výzbrojí i výkonem. Za Československo si zabojoval jen krátce v pohraničí, když bylo vyhlášeno stanné právo v září 1938. Potom již bojoval za Německo.

Do amerického Aberdeenu se dostal po válce, protože spojenečtí vojáci si stejně jako sověti brali po skončení války zajímavou výzbroj s sebou, aby ji následně zkoumali. Konkrétně na tomto tanku je zaujalo pneumatické řešení podvozku.

Cílem rekonstrukce tanku v Lešanech bude jeho zprovoznění, aby jezdil stejně jako většina tamních exponátů. Po renovaci, která je nutná zejména v interiéru, se bude moci představit veřejnosti v akci na některé z vojenských přehlídek.

Škoda LT vzor 35

Tank vyvinula plzeňská Škodovka a ve druhé polovině 30. let byl vyroben v ČKD. Podle odborníků patřil mezi nejlepší zbraně ve své kategorii a mnozí ho považují za nejlepší tank československé historie. Československá armáda jej začala používat od 15. září 1937. Při mobilizaci byl nasazen v jižních Čechách, po okupaci byl zařazen do výzbroje německé armády. V závěru druhé světové války ho ukořistila americká armáda a byl zařazen do sbírek jejího muzea. Tanky Škoda LT 35 se zúčastnily bojů v Polsku, Francii a byly nasazeny i na východní frontě. Do dnešního dne se zachovalo jen pět kusů.

Tank Škoda LT vzor 35
Zdroj: ČT24
Vydáno pod