Pražští památkáři prý nestandardně rozhodují o stavbách v centru

Praha - V pražském památkovém ústavu, pobočce Národního památkového ústavu (NPÚ), je dusno. Několikrát se totiž stalo, že odborný referent plánovaný projekt - jako jsou razantní přestavby nebo patrové nástavby v centru Prahy - zamítl, ředitel Michael Zachař ho ale s podmínkami přijal. Některé tyto projekty se navíc týkají památkové rezervace, kterou chrání UNESCO. Zachař pochybnosti odmítá.

Jedna z největších městských rezervací na světě ročně přiláká miliony turistů a právě NPÚ ji má pomáhat chránit. Jeho nestandardní rozhodování ji podle kritiků naopak ohrožuje. „Někdy se dokonce stane, že to vyřizuje sekretářka pana ředitele. Takže ta situace může být někdy až úplně neuvěřitelná a řekl bych až na hranici zákonnosti,“ myslí si Richard Biegel z Ústavu pro dějiny umění FF UK.

Ředitel pražského pracoviště NPÚ Michael Zachař ale kritiku odmítá. Žádných kontroverzních postupů si není vědom, naopak prý jen opravuje chyby podřízených. „Jako statutární zástupce organizace jsem povinen sledovat kvalitu odborných výstupů ve vší obsažnosti, co do jazyka, stylistiky, odborného vybavení a tak dále, a to plním,“ prohlásil Zachař.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Jeden ze sporných případů z ulice Na Hřebenkách na Smíchově už má na stole i odbor památkové péče ministerstva kultury. „Nemovitost dříve sloužila jako hotel a investor požádal o její renovaci. Ovšem ze stavební dokumentace bylo později zřejmé, že se spíše jedná o demolici a o stavbu úplně jiné nemovitosti, která by byla výrazně větší,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. I v tomto případě došlo ke dvěma opačným rozhodnutím. Jedno bylo zamítavé, druhé po obměnách v projektu souhlasné.

O netransparentních a nestandardních postupech na pražské pobočce mluví i celostátní vedení NPÚ a dušuje se, že se snaží o nápravu. Mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová tvrdí, že pražská pobočka je pod drobnohledem. Pokud by se situace nezlepšila, je vedení NPÚ připraveno i znovu vypsat výběrové řízení na místo jejího ředitele – a to možná už na podzim.