Obrana: Pokud Omnipol neopraví letadla, zvážíme právní kroky

Praha - Pokud firma Omnipol neodstraní nedostatky ochranného systému transportních letadel CASA do 15. června, je ministerstvo obrany připraveno podniknout patřičné právní kroky. Uvedl to dnes Jiří Štábl z tiskového odboru ministerstva. Nedostatky systému, který Omnipol vojákům dodal za 150 milionů korun, brání vyslání nových dopravních letadel do mise v Afghánistánu. Jejich nákup dnes opět kritizovala ČSSD.

Dodavatelská firma měla původně systém zprovoznit do 30. dubna. Tento týden ovšem vedení armády požádala o prodloužení lhůty až do poloviny června. Schválení žádosti podle Štábla obrana nyní zváží: „Byli jsme dodavatelem ujištěni, že v případě prodloužení termínu do 15. června 2011 udělá maximum pro odstranění zjištěných nedostatků. V případě nesplnění tohoto termínu je resort obrany připraven podniknout patřičné právní kroky.“

Hulinský vyzval Parkanovou k odchodu z politiky

Do kritiky nákupu španělských transportních letadel se dnes opětovně pustila opoziční ČSSD. „Celý nákup letadel CASA provázely pochybnosti o jejich vhodnosti pro potřeby české armády i o způsobu jejich nákupu,“ napsal v tiskové zprávě stínový ministr obrany Petr Hulinský. „Opakovaně jsem vyzýval tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou, ať tento podezřelý projekt zastaví, ale nikdy mne nevyslyšela,“ dodal. Bývalou lidoveckou ministryni a současnou členku TOP 09 Parkanovou vyzval k odchodu z politiky.

Systém DAS, u něhož bylo nutno odstranit nedostatky, se stará o takzvanou pasivní ochranu letounu. Zařízení vystřeluje klamné cíle o podobné teplotě, jakou mají proudové motory letounu, čímž dokáže zmást rakety naváděné teplem. Systém ale kvůli nedostatkům neprošel zkouškami. „Jednalo se o nefunkčnost jednotlivých částí systému a podsystémů vlastní ochrany letounu. Laicky lze říci, že software systému DAS nepracoval v jednotlivých režimech správně,“ vysvětlila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

S nasazením nových transportních letadel CASA se přitom počítá na misi v Afghánistánu. Bez ochrany proti raketám povstalců z fundamentalistického hnutí Tálibán ale stroje nemohou nad hornatou asijskou zemí létat. Armáda navíc provoz letadel CASA ve středu dočasně zastavila. Důvodem je závada na avionickém systému, která se na jednom z těchto strojů v úterý projevila za letu. V únoru byl zase provoz letadel dočasně zastaven poté, co se jedno z nich při manévru během cvičného letu propadlo o několik desítek metrů.

Taktický letoun CASA C-295M bude nově sloužit české armádě.
Zdroj: René Volfík/ČTK
Vydáno pod