Soud prohlásil podnikatele Moťovského za mrtvého

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 prohlásil zmizelého podnikatele Jana Moťovského za mrtvého. Podle soudu se neprokázalo, že je naživu, a soudkyně stanovila datum jeho úmrtí na 4. srpna 2008. Právě v srpnu před třemi lety zmizel podnikatel ve francouzském Nice, kam odletěl na obchodní schůzku. Žádost o prohlášení muže za mrtvého podala v květnu 2009 jeho manželka Kateřina. Proti rozhodnutí soudu je možné do 15 dnů podat odvolání. Poté začne dědické řízení, ve kterém se čekají spory mezi vdovou a bratrem zemřelého.

Moťovský odletěl z pražské Ruzyně první srpnovou neděli roku 2008 na pracovní schůzku do Nice. Příjezd do Francie ještě rodině potvrdil SMS zprávou, do hotelu už ale nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil. Naposledy byl údajně viděn 3. srpna u jednoho z luxusních hotelů poblíž Anglické promenády vedoucí podél pláží Andělského zálivu v Nice. Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Jeho telefon byl v té době již vypnutý. Česká policie kauzu zmizelého podnikatele předloni v únoru odložila. 

Soud se celou záležitostí zabýval už letos v lednu, bratr zmizelého podnikatele ale tehdy navrhl soudu svědky, kteří údajně o Moťovském věděli. Jeden tvrdil, že zmizelého podnikatele viděl loni na dovolené v Nice, podle dalšího zase Moťovský žije v Karibiku na ostrově Dominika pod změněnou identitou. Manželka zmizelého podnikatele ale považovala svědectví za nevěrohodná a účelová. Podle bratra stojí za zmizením Moťovského jeho obchodní jednání. „Nebo je někde nedobrovolně držený,“ řekl ČT.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

V případu jde o majetek za desítky milionů

Správy majetku se po nezvěstném manželovi ujala jeho žena Kateřina, které v květnu 2006 na dovolené ve Španělsku vystavil plnou moc. Do povědomí české veřejnosti se pohřešovaný Jan Moťovský dostal v roce 2006, když v Jevanech u Prahy otevřel muzeum Karla Gotta - Gottland, o rok později otvírá restauraci, která opět nese zpěvákovo jméno. V březnu 2008 Moťovský odkoupil soutěž krásy Miss ČR od jejího zakladatele a dlouholetého šéfa Miloslava Zapletala.

Podle Romana Moťovského vyšetřuje policie jeho švagrovou kvůli tomu, že nakládala s majetkem svého nezvěstného manžela v řádu desítek milionů korun jako se svým, i když není součástí společného jmění manželů. Tento majetek, popřípadě peníze získané jeho prodejem, si prý přivlastnila. Moťovská totiž soutěž Miss ČR sedm měsíců po manželově zmizení prodala údajně kvůli umoření vysokých dluhů, které po nezvěstném zůstaly. Z jejího vedení také odvolala svého švagra. Ten se proto s Moťovskou soudí. Žena později prodala i restauraci a muzeum Karla Gotta.

Roman Moťovský
Zdroj: ČT24
Vydáno pod