Výhružným SMS čelil i šéf drah Žaluda

Praha - Generálnímu řediteli Českých drah Petru Žaludovi vyhrožoval na přelomu roku neznámý anonym. Zasílal mu zastrašující SMS zprávy týkající se jeho osoby. Jde přitom o stejného pisatele, který již dříve vyhrožoval pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi a radní Alexandře Udženiji (oba z ODS). Psal jim totiž ze stejného telefonního čísla. Podle radní Udženiji je pachatelem někdo, kdo dobře zná poměry v Praze, její rodinu i majetkové poměry rodiny.

„Mohu potvrdit, že mi na přelomu roku chodily výhružné SMS. Celou záležitost jsem nahlásil na Policii České republiky,“ potvrdil serveru Aktuálně.cz Žaluda. Udženija je dcerou podnikatele s módou Ranka Peciče, který je přítelem prezidenta Václava Klause. Její sestra je dlouholetou přítelkyní právě ředitele Žaludy. Udženija má blízko i k primátoru Svobodovi. Radní pro oblast majetku a podpory podnikání se stala loni na podzim, primátor Svoboda chtěl mít mezi svými spolupracovníky výhradně nové tváře. Stal se rovněž členem ODS v Praze 2, kterou Udženija zastupuje ve výkonné radě ODS.

Policie zatím zasilatele výhrůžek nevypátrala. Pachatel telefonní přístroj s anonymní SIM kartou zapíná vždy jen na chvíli, kdy výhrůžku zašle, a posléze telefon vypne. Také proto policisté zatím neznají ani lokalitu, odkud hrozby přicházejí. Svobodovi začaly SMS chodit loni v zimě, když primátor oznámil záměr změnit podmínky tendru na obnovu čistírny odpadních vod. „Nestrkej prsty, kam nemáš,“ napsal tehdy anonymní pisatel Svobodovi a zmiňoval právě toto jeho rozhodnutí. Přesně v té době začaly chodit SMSky i radní Udženiji i řediteli Českých drah Žaludovi.

Vydáno pod