Klaus stvrdil novelu, která má umožnit kremelskou výstavu

Praha - Česko se přiblížilo uspořádání výstavy z kremelských sbírek. Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o památkové péči. Počítá s tím, že umělecká díla zapůjčená na výstavu v ČR ze zahraničí, nebude možné zabavit. Rusko má v některých zemích problém s pořádáním výstav ze státních uměleckých sbírek. Exponátům totiž hrozí zabavení na základě žalob původních majitelů či jejich potomků. Klaus podepsal novelu zákona o památkové péči dva dny poté, co o ní hlasoval Senát.

Unikátní výstava drahocenností moskevského Kremlu by se v Praze mohla konat ještě letos. Klaus se na uspořádání výstavy dohodl loni s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Ministr kultury Jiří Besser o ní jednal v únoru v Moskvě. Dohodu ale komplikovaly právní otázky. Moskva totiž při obdobných akcích požaduje záruky, že zapůjčená umělecká díla nebudou zabavena například kvůli majetkovým sporům a zase se vrátí zpět do Ruska. Například z USA se do Ruska nevrátila část sbírek rabína Menachema Mendela Schneersona.

Novela zákona o památkové péči zajistila tzv. imunitu vůči zabavení, to znamená, že Rusko by mělo mít jistotu, že se mu exponáty zapůjčené na výstavu do Česka vrátí. Novela vylučuje také exekuce i předběžná opatření. Úřadům stanoví obecnou povinnost nebránit navrácení takovýchto věcí do zemí původu.

Absence imunity vůči zabavení podle ministerstva kultury ztěžovala pořádání některých mimořádných výstavních projektů v ČR. V minulosti komplikace nastaly například při přípravách výstavy Codexu gigas (Ďáblovy bible) ze Švédska. Ďáblova bible byla jednou z mnoha vzácností, které ukořistili Švédové při obléhání Prahy v 17. století.