Do metra vede nový výtah, za půl roku se ale zastaví

Praha – Do stanice Národní třída pražské podzemní dráhy lze z povrchu sjet dvojicí nových výtahů. Stavbu, která vznikala rok a půl, dnes slavnostně otřevřeli vrcholní představitelé města, činili tak však s vědomím, že bezbariérový přístup do podzemí bude zprvu sloužit jenom krátce. Na podzim má začít celková rekonstrukce stanice, kde rok vůbec nebudou zastavovat vlaky. Mimo provoz proto budou i výtahy.

Mezi oběma výtahy je potřeba přestupovat. Spodní stanice je na opačné straně stanice než eskalátory, na povrchu potom zdviž ústí daleko od starého vestibulu – v ulici Magdalény Rettigové za barokním kostelem Nejsvětější Trojice.

K investici 185 milionů korun do stavby výtahu zřejmě záhy přibudou další. Podle ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka bude nutné dosadit ke stanici výtahu bezpečnostní kameru, aby se nestala terčem vandalů. Dále pak magistrát plánuje bezbariérovou úpravu prostoru mezi výstupem z výtahu a nedalekou tramvajovou zastávkou Lazarská. Rekonstrukce prostoru u tramvajové zastávky by měla proběhnout souběžně s uzavírkou stanice metra, která má začít na podzim.

Po zprovoznění výtahu je Národní třída 36. bezbrariérově přístupnou stanicí pražského metra z celkových 57. V centrálním úseku linky B, která stanicí prochází, je však situace velmi špatná, pohybově hendikepovaní lidé dosud nemohli vystoupit mezi Florencí nebo Smíchovským nádražím.

Podle sdružení Asistence, které tělesně postiženým v Praze pomáhá, žije ve městě asi 200 tisíc lidí se zdravotním postižením, více než 33 tisíc z nich trpí těžkým postižením pohybového ústrojí. Odstraňování bariér v přístupu do metra pomáhá jim, ale také rodičům s kočárky a seniorům.

  • Výtah ze stanice metra Národní třída zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2527/252630.jpg
  • Pražští politici v čele s primátorem Svobodou a jeho náměstkem Březinou otevřeli výtah do stanice metra Národní třída. autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2527/252627.jpg