Nový předseda véčkařů bude známý 23. května

Praha - Přímá volba předsedy Věcí veřejných (VV) se uskuteční zhruba za dva týdny, tedy na konci čtrnáctidenní lhůty, kterou si na výběr šéfa členové VV stanovili. Výsledek hlasování registrovaných příznivců, kterých je asi 20 tisíc, strana oznámí v pondělí 23. května. Hlasování má trvat nejméně čtyři dny a podle informací ČTK se nakonec uskuteční až na samém konci této lhůty. Pravděpodobně tedy skončí v neděli 22. května. Bude považováno za platné, pokud se volby zúčastní přes 10 procent všech oprávněných véčkařů. V opačném případě by se volba opakovala ve zkrácených lhůtách. Nového předsedu poté ještě musí ve funkci potvrdit konference Věcí veřejných.

Příznivci VV, takzvaní „véčkaři“, budou v internetové přímé volbě vybírat předsedu podruhé. V první podobné volbě uspěl před dvěma lety současný šéf strany Radek John. Tomu se letos postaví čtveřice soupeřů. Za nejvážnější konkurenty dosavadního předsedy jsou považováni Vít Bárta, označovaný za faktického lídra strany, a předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. Ve volbě je doplňují poslanec a sponzor VV Michal Babák s místopředsedkyní sněmovního vzdělávacího výboru Dagmar Navrátilovou.

Kandidáti nyní zahajují své předvolební kampaně. Bárta již objíždí kraje, kde diskutuje s registrovanými příznivci. S „véčkaři“ se schází i Peake, která dnes na internetové sociální síti facebook zveřejnila svůj „volební“ video medailonek. Vysvětluje v něm své priority a představy o dalším směřování strany. Postupně ji mají následovat i další čtyři kandidáti na předsedu VV.

Peake v krátkém video profilu svou stranu kritizuje. „VV se nacházejí v hluboké krizi. Vyrostli jsme příliš rychle a teď nevíme, co si s tím počít,“ uvádí na začátku svého zhruba pětiminutového proslovu. „Pronásledují nás skandály, naše i koaličních partnerů,“ dodává Peake.

Věci veřejné podle Peake klesajícími preferencemi následují Stranu zelených, Unii svobody či lidovce, tedy středové strany, kterým vládní angažmá v minulosti uškodilo a vedlo k jejich odchodu ze sněmovny. „Oslabeni skandály pokračujeme ve vládním angažmá bez toho, abychom měli nějakou dlouhodobou vizi. Já nemám skandály, vizi mám,“ dodává na nahrávce Peake.