Pražský maraton zamíchá s dopravou

Praha – Pražský mezinárodní maraton tradičně působí zmatky v dopravě. Nový ročník se uskuteční v neděli v centru Prahy. Běžci zamíří ze Staroměstského náměstí přes Klárov do Holešovic, přes Karlín zpět na Staré a Nové Město, do Podolí, odtud zpět k Palackému mostu, na Smíchov a na závěr zpět na Staroměstské náměstí. Průběžně bude zastavována doprava v ulicích, kterými maratonci poběží, v provozu nebude ani MHD, jednotlivé linky budou operativně odkláněny. Cestující se budou moci spolehnout především na podzemní dráhu a městskou železnici.

Odkloněny budou tramvajové linky 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12, 14, 16 17, 18, 22, 24, 25 a autobusové 133 a 176, s mimořádnostmi v různých částech jejich tras mohou cestující počítat od 4:30 až do 16:00. V průběhu dopoledne bude ze Dvorců na Budějovickou zavedena zvláštní autobusová linka X-3.

Podle policie však v žádném případě není dobrý nápad pokusit se vyhnout komplikacím v městské hromadné dopravě použitím osobního auta. Vzhledem k uzavírkám řady důležitých tahů by mohly vzniknout vážné komplikace. Policisté proto žádají všechny návštěvníky i občany Prahy, aby využili záchytná parkoviště na okrajích metropole a k cestám po metropoli využili především metro.