O potratu 16leté dcery už rodiče zprávu nedostanou

Praha – Gynekologové už nebudou muset informovat rodiče, že jejich dcera starší šestnácti let byla na potratu. Dosavadní povinnost jim bere novela zákona, kterou už brzy projedná vláda. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že změnu musíme přijmout, abychom vyhověli mezinárodním úmluvám o právech dítěte. S postojem resortu souhlasí i lékaři, podle kterých je současný postup už přežitý. Návrh se ale nelíbí některým rodičům.

Ministerstvo novelou zakotvuje princip z mezinárodních úmluv, podle kterých má i nezletilý právo se svobodně rozhodnout, pokud je schopen situaci dostatečně pochopit a posoudit. „Je tam i předpoklad, že osoby v tomto věku jsou již dostatečně schopny nést důsledky svého počínání,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Lékaři s novelou zákona souhlasí. „Představte si, že vám přijde dopis, že vaše dcera byla ošetřena a že jí bylo přerušeno těhotenství, to je prapodivné,“ řekl ČT primář Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze Jaroslav Kudlík. Někteří rodiče ale mají názor opačný. Vadí jim, že by u nezletilých dětí, za které mají zodpovědnost, tak důležitou věc nevěděli. „Pořád jí není 18 let, nemůže sama dělat spoustu věcí, řídit auto, pít alkohol. Přesto by měl být takto razantní zákrok bez vědomí rodičů,“ nesouhlasí člen předsednictva Výboru na ochranu rodičovských práv Pavel Kutina.

V Česku si ročně umělé ukončení těhotenství vyžádá víc než 23 tisíc žen. V roce 2009 podstoupilo potrat víc než sedm set dívek ve věku 16 a 17 let. Zákonný zástupce dítěte se ale k informacím o interrupci stejně dostat může. „Pokud by rodič měl nějaké podezření, že k něčemu takovému došlo, může navštívit gynekologa svého dítěte a ten mu musí zdravotní dokumentaci zpřístupnit,“ dodal expert na rodinné právo David Strupek.

Těhotenství a porod
Zdroj: ČT24