Volby v Krupce opět provází podezření z korupce

Krupka - Opakované komunální volby v Krupce opět provází podezření z kupčení s hlasy. Dva obyvatelé sídliště před kamerou ČT uvedli, že před hlasováním dostali stokorunu a vyplněný hlasovací lístek. Zprostředkovatel prý za ně dostal víc. Hromadného vyplácení peněz se podle nich účastnilo 200 až 300 lidí. Volby ve čtrnáctitisícovém městečku na okraji Teplic už soudy kvůli machinacím s hlasy jednou anulovaly. Krupka je kvůli chybějícímu zastupitelstvu téměř paralyzovaná - nemá rozpočet, nemůže přijímat dotace ani investovat.

Starosta města Milan Puchar (ODS) odpoledne oznámil, že kvůli obvinění podává trestní oznámení na neznámého pachatele. „Není jiná cesta než dokázat, co se za předávanými informacemi skutečně skrývá,“ uvedl. Zástupci opozice se zatím znovu zpochybňovat volby asi nechystají. Mimo záznam dávali najevo, že další půlrok bez fungujícího zastupitelstva by městu už příliš ubližoval.

Ještě dopoledne se zdálo, že se tentokrát odbudou volby v klidu. Za dopoledne přišlo ve většině okrsků volit 15 až 20 procent voličů, především starších ročníků. Ve dvou okrscích okolo problémového sídliště Maršov chodili k urnám v hojném počtu i obyvatelé ze sociálně slabších vrstev. Tentokrát ovšem spíše ve dvojicích nebo celé rodiny na rozdíl od loňského října, kdy byli k urnám hromadně sváženi a s kupčením se ani nikdo příliš netajil.

Obyvatel Krupky:

„Přišli jsme tam, dali nám cash a obálku. Slíbili nám tři sta za jeden hlas, ale nedostali jsme, dostali jsme jen stovku.“

Před paneláky se během dne shromažďovaly skupinky místních, ale jakmile viděli novináře, většinou ztichli a změnili téma hovoru. Na ulici stáli i muži, které aktivisté loni označovali za organizátory kupčení. Když se jeden z nich doslechl o výpovědi, kterou novináři zaznamenali, okamžitě odešel i se svými kolegy do baru a sledoval televizní zprávy.

Spekulace o čistotě voleb se objevily už před jejich začátkem. Před vchody domů na sídlišti se povalovaly desítky obálek s hlasovacími lístky. „A tyhle lístky si ti nákupčí posbírají a obejdou s nimi sociálně slabé,“ prohlásil tehdy Pavel Horák, jeden z aktivistů, kteří si opakování voleb vymohli u Ústavního soudu. Krajský úřad ale pochybení při distribuci lístků neshledal.

Obyvatelé jiných částí města občas utrousili, že sociálně slabé tentokrát
organizátoři obešli v předstihu nebo je zvali k sobě domů. Krupku obcházeli i pozorovatelé z Transparency International, kteří jako první vyslovili podezření, že ani dnešní volby by nemusely být regulérní. „Jsou svědectví od nejrůznějších lidí, že k tomu docházelo jak s placením předem, nebo poté. Letos je to trochu promyšlenější,“ řekl zástupce TI Vladan Brož, který situaci v terénu monitoroval.

Volby do jedenadvacetičlenného zastupitelstva v Krupce podle původních říjnových výsledků vyhrálo Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které bylo podezřelé z nakupování hlasů. Získalo 23,2 procenta hlasů a šest mandátů. Jeho lídr, místostarosta Zdeněk Matouš, ale jakékoli uplácení opakovaně odmítl. Druhá ODS, třetí KSČM a čtvrtá ČSSD mají po třech mandátech, Zdravá Krupka dva.

Volby
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl