Včelařské gangy útočí

Praha - V Česku řádí včelařské gangy. Ve velkém kradou úly, jejich vybavení i samotné včely. Ty jsou totiž po moru, který loni zpustošil celou Evropu, nedostatkovým zbožím. Nejvíce se krade v pohraničí, zejména v západních Čechách a na severní Moravě. Většina včelstev totiž končí v okolních státech.

Včelař Jan Kolomý z Bruntálu začal letošní sezonu s 200tisícovou ztrátou. Letos ho totiž vykradli už šestkrát. Kromě několika úlů přišel o zhruba 800 tisíc včel. Včelař nakoupil nejlepší zámky, které sehnal, ale ani to nepomohlo. „Jsou to profesionálové, kteří určitě kradou za účelem dalšího prodeje,“ tvrdí.

Šance, že dostane své včely zpět, je mizivá, a to i přesto, že nabízí 30tisícovou odměnu. „Neznám případ, který by se objasnil,“ zoufá si Kolomý.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Od začátku roku organizované gangy okradly asi dvacítku včelařů. Loupež včel se často odehrává podle stejného scénáře. K osamělým úlům přijede terénní vůz, naložení malých jarních úlů je otázkou několika minut. Během pár hodin jsou včely stovky kilometrů daleko.

Navíc zloději nejsou žádní amatéři. „Vybírají si silná včelstva, produktivní, je vidět, že je to někdo, kdo o včelaření něco ví,“ říká předseda jihomoravské kontrolní komise Českého svazu včelařů Josef Hanuška.

Pořídit si nový chov je nákladné. Zhruba dvacet tisíc včel, tedy jedno včelstvo, stojí pět tisíc korun. A to je jen základ vybavení. Nároky na včelaře se i kvůli nemocem včel zvyšují, svaz například požaduje, aby včelaři začínali v nových úlech. Právě kvůli vysokým nákladům včelařů od 90. let výrazně ubylo. Aby jejich počty neklesaly ještě víc, část škod se jim snaží Český včelařský svaz nahradit.