Před 66 lety skončila 2. světová válka

Praha - Představitelé armády i státu v čele s prezidentem Václavem Klausem si dnes na pražském Vítkově připomněli 66. výročí konce druhé světové války. Podle tradice položili věnce k Národnímu památníku, v němž jsou uloženy ostatky neznámých českých vojáků ze zahraničních bojišť. Odpoledne Klaus jmenoval nové generály armády a celní správy. Vzpomínkové akce probíhají i na řadě dalších míst po celé republice.

Prezident dnes na Vítkově také propůjčil čtyřem útvarům armády čestné tituly a pamětní stuhy. 25. protiletadlová raketová brigáda ze Strakonic se tak nově může pyšnit historickým titulem Tobrucká, 6. polní nemocnice z Olomouce ponese ve svém názvu jméno plukovníka Zuckerkandla, 101. spojovací prapor z Lipníka nad Bečvou se bude jmenovat podle Otakara Jaroše a 44. lehký motorizovaný prapor z Jindřichova Hradce ponese jméno plukovníka Josefa Ereta.

Poté, co zazněla státní hymna, následovala minuta ticha za padlé vojáky, po ní čestná stráž vypálila tři salvy. Politici a vojáci pak položili věnce k uctění památky padlých. Nastoupené vojenské útvary posléze zahájily přehlídku, při níž pochodovaly prostranstvím před památníkem na Vítkově. Nechyběly ani originály historických bojových praporů. „Vybrali jsme několik důležitých z první světové války, hlavně úderný prapor, kde je kalich s lebkou se skříženými hnáty, což není nijak špatný symbol. V té době to byly symboly úderných jednotek obecně,“ řekl ČT Robert Speychal z Vojenského historického ústavu Praha.

Premiér Petr Nečas:

„Je to zásadní svátek pro Českou republiku, v období druhé světové války hrozil tomuto státu zánik. Národ se proti těmto hrozbám postavil a byli jsme součástí vítězné koalice. Na to bychom měli být hrdí.“

Slavnostní akt skončil zhruba po 45 minutách odchodem politiků a po nich i vojáků. „Jsem velmi rád, že se tento svátek i tato událost na Vítkově drží. Byl jsem velmi potěšen, že tu bylo více lidí než jindy, protože občas jsem si zoufal,“ řekl prezident.

Představitelé státu se po pietním aktu před památníkem setkali ve slavnostní síni s veterány 2. světové války. Lidé navíc mohou od dnešního dne uvnitř památníku vidět sloup se vzorky půdy z významných bojišť, kde padli čeští a slovenští vojáci. Podle Michala Buriana z Vojenského historického ústavu patří mezi nejzajímavější půda z tobruckého bojiště, která na sloupu vyčnívá díky svému oranžovému zbarvení.

Prezident Klaus dnes u příležitosti Dne vítězství povýšil na Pražském hradě vojáky Jiřího Balouna a Vladimíra Halenku. Baloun je od nynějška generálmajorem, jeho kolega Halenka brigádním generálem. Oba vojáci podle Hradu výrazně přispěli k reformě ozbrojených sil. Kromě příslušníků armády byl do hodnosti brigádního generála povýšen generální ředitel Generálního ředitelství cel Pavel Novotný.

V Brně si konec druhé světové války připomněli lidé zejména z řad pamětníků a zástupců odboje na nanejvýše symbolickém místě – v areálu Kaunicových studentských kolejí, kde v gestapáckém vězení zemřelo 1 400 lidí. „Je třeba si tento odkaz stále připomínat, protože situace je dnes ve světě taková jaká je, není jisté, že nemůže k válečnému konfliktu opět dojít,“ prohlásil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Horák.