Soud poslal mladíka za krádež během povodní na 4,5 roku do vězení

Liberec – Třiadvacetiletý Jakub Kupec má jít za krádež během loňských povodní na 4,5 roku do vězení, rozhodl o tom Okresní soud v Liberci. Mladík vykradl v Bílém Potoce garáž, před soudem se k činu přiznal a litoval ho – prý na něj dolehla tíživá finanční situace. Krádež ovšem provedl v době, kdy byl z vězení podmínečně propuštěn. Dnešní rozsudek není pravomocný, mladík se proti němu odvolal.

Soud vynesl vysoký trest kvůli tomu, že Kupec kradl během povodní a prokazatelně věděl, že velká voda postihla i Bílý Potok. V sousedních Hejnicích dokonce jako dobrovolný hasič pomáhal odstraňovat následky povodní.

Odsouzený byl tehdy nezaměstnaný a živil malé dítě. V noci na 18. srpna vypáčil desku ve dveřích garáže a odnesl si motorovou pilu, strunovou sekačku a úhlovou brusku, dohromady způsobil škodu necelých deset tisíc korun. Ukradené věci pak mladík odvezl do Jablonce nad Nisou, kde je prodal. Kupec se ani neomluvil majiteli garáže a dosud neuhradil škodu, prý neměl peníze - teď mu úhradu škody nařídil soud.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kupec se přiznal, že mu o garáži řekl kamarád. „Nejdřív jsem do toho nechtěl jít, protože jsem předtím byl ve výkonu trestu, ale tíživá finanční situace mě k tomu dohnala,“ hájil se. Sám majitel garáže sice nebyl zaplavený, podle předsedy soudního senátu Lukáše Korpase to však nebylo rozhodující. „Každý má možnost žádat o sociální dávky a nebýt v tak tíživé životní situaci. Jestliže se toho obžalovaný bezdůvodně nečinností zbaví, pak se nemůže dovolávat toho, že je v takové situaci a že ho to vlastně opravňuje k tomu, aby si ty prostředky získával jiným způsobem,“ konstatoval soudce. Trest soud vyměřil v dolní polovině sazby, mladému muži hrozilo vězení v rozmezí od dvou do osmi let.

Za podvod s dotacemi podmíněný trest

Liberecký soud dnes projednával také případ Alžběty Tatarové, která si po loňských povodních přišla pro mimořádnou dotaci pro vyplavené, přestože do jejího bytu voda nenatekla. Za podvod v době živelní pohromy jí hrozilo až osm let vězení, nakonec ale dostala dvouletý podmíněný trest. Podle žalobce nahlásila žena nepravdivé údaje, když tvrdila, že jí voda zaplavila byt do výše 40 centimetrů. Díky tomu pak dostala mimořádnou pomoc 20 tisíc korun.

Osmačtyřicetiletá žena se u soudu hájila tím, že nic protizákonného nespáchala. Se svým synem sice v době záplav bydlela v prvním patře, chystala se ale malovat, a proto měla údajně věci přestěhované do prádelny, kam se voda dostala. Kvůli záplavám prý přišla o lednici s mrazákem, pračku, mikrovlnnou troubu nebo rychlovarnou konvici.

V Liberci už několik trestů za krádeže či rabování v době loňských záplav padlo. Tříleté tresty dostali Poláci přistižení při krádeži benzinu. Vězením soud potrestal i mladíka, který se provinil v Chrastavě. Vyplavené rodině tam ukradl peníze, které po záplavách dostala jako přímou pomoc.

Vydáno pod