Hasiči z Hlučína manipulovali zakázky, šetří je policie

Ostrava – Detektivové protikorupční policie prověřují dvě podezřelé zakázky hasičského záchranného útvaru v Hlučíně. Podle informací České televize měli čtyři pracovníci jednotky zmanipulovat výběrová řízení tak, aby je vyhrály předem určené firmy. Minulý čtvrtek policisté prohledávali jak prostory útvaru, tak i jedné z firem, které v případu figurují. V současnosti analyzují všechny zabavené materiály a podle výsledku šetření rozhodnou, zda obviní konkrétní pracovníky hasičského záchranného útvaru.

Dvěma zakázkami za více než půl druhého milionu korun se detektivové zabývají už od listopadu minulého roku. Oba případy šetří jako podezření ze zločinů zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Podle informací ČT měla být předmětem údajně zmanipulovaných zakázek instalace docházkového systému a oprava asfaltových ploch uvnitř areálu.

Detektivové podezřívají čtveřici pracovníků hasičského sboru z toho, že zorganizovali falešné výběrové řízení na montáž elektronické evidence docházky. V době, kdy vypsali výběrové řízení, byl systém již dávno v provozu. Instalovala jej tam brněnská firma Anete, která problematický tendr později dodatečně vyhrála. S tím však ředitel firmy Anete Miloš Rauš nesouhlasí: „My jsme se zúčastnili standardního výběrového řízení a o tom, že by bylo dodatečně, nic nevím.“

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Statisíce pro hasiče za zakázku

Druhý problematický případ se týká opravy asfaltových ploch. V tendru vyhrála podle podezření kriminalistů předem vybraná firma Vrchovecký z Háje ve Slezsku. Policisté prověřují, zda nebyla zakázka nadhodnocena. „Byli tady, já jsem nemusel mluvit, podívali se, co potřebovali, si vzali, stáhli počítače, data z počítače, to je všechno,“ potvrdil razii jednatel firmy.

Ve stejný den, kdy hasiči za opravu ploch převedli na účet firmy 1,4 milionu korun, zástupce soukromé společnosti vybral v hotovosti 300 tisíc korun. O den později se pak částka ještě o zhruba sto tisíc korun vyšší objevila na účtu jednoho z podezřelých hasičů. Kromě něj policisté podezřívají ještě jednoho řadového pracovníka a především pak dva zástupce velitele hasičů. Nikdo z hasičského útvaru nechtěl obvinění jakkoli blíže komentovat.