Moroz: Řada Johnových opatření byla úspěšná

Praha - Bývalý majitel bezpečnostní agentury a bývalý náměstek ministra vnitra Michal Moroz rozděluje vládu. On sám nicméně nezná přesné argumenty, které vedou premiéra Nečase k odmítání jeho osoby na Úřadu vlády a k tvrzení některých, že představuje bezpečností riziko pro Českou republiku. Sám nicméně tvrdí, že se současnými vědomostmi by do pozice náměstka vnitra loni v červenci znovu nešel. Svoje působení na ministerstvu ale hodnotí kladně a i díky jeho přičinění je podle něj zadávání veřejných zakázek na ministerstvu vnitra mnohem transparentnější než na ostatních úřadech.

Michal Moroz sám přesně neví, z jakého důvodu ho premiér odmítá v Úřadu vlády. „Já jsem dodnes neslyšel z úst pana premiéra žádný relevantní argument,“ tvrdí. Zároveň dodal, že původní důvody, tedy především jeho dosavadní kariéru, zřejmě již čas „odvál“. „Prvotní argument, který zazněl, byl, že přicházím z bezpečnostní agentury,“ připomněl bývalý náměstek vnitra. To se podle něj ukázalo v posledních dnech jako nepřekonatelná překážka. „Jsme nyní ze stejné branže jako aktuální ministr vnitra,“ upozornil Moroz. Zároveň dodává, že neměl nikdy příležitost s premiérem mluvit osobně.

Moroz se také diví častému tvrzení, že on sám představuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. O příčinách se může pouze dohadovat. „Snažil jsem se loajálně pracovat pro Radka Johna,“ podotýká bývalý náměstek a práci svého nadřízeného jedním dechem chválí. „Myslím, že řada opatření, která Radek John na ministerstvu učinil, šla mnohem dál, než se někteří nadáli,“ míní Moroz.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Práce na ministerstvu je neocenitelná manažerská zkušenost

„Když se mi otevřela možnost jít na ministerstvo vnitra, tak jsem popravdě velmi váhal,“ uvedl Moroz. Zároveň upozornil, že kdyby měl možnost vrátit čas a znovu se rozhodnout s vědomím toho, co ho čeká, znovu by do toho nešel. „Hlavním důvodem, proč jsem šel na ministerstvo vnitra, je neocenitelná manažerská zkušenost (…) Dostat v mém věku možnost podílet se na řízení resortu, který má sám o sobě několik tisíc zaměstnanců, je obrovská zkušenost, kterou si člověk nese celý život,“ dodal.

Klíčové věci, které se nacházely na ministerstvu vnitra právě v kompetenci Moroze, se týkaly mimo jiné boje proti korupci. „Byla to protikorupční strategie, kterou vláda přijala a kterou začíná postupně naplňovat. Těmi prvními vlaštovkami je například trestní odpovědnost právnických osob,“ vysvětluje Moroz. Považuje nyní ministerstvo vnitra za jeden z nejtransparentnějších a nejprůhlednějších úřadů z hlediska zadávání veřejných zakázek. „Celá řada úsporných opatření, které jsme byli nuceni zavést, má pro občany tohoto státu význam, protože úřad výrazně zeštíhlel,“ podotkl Moroz.

Úřad pro Radka Johna má svůj význam

Bývalý náměstek ministerstva vnitra se nedomnívá, že úřad vytvořený pro Radka Johna by byl bezvýznamný a náklady na jeho provoz nebudou v porovnání s ministerstvem vnitra příliš vysoké, jak se veřejnost obává. „Úspory, které ta jednotlivá protikorupční opatření přinesou (…), jsou podle mě tak vysoké, že ta částka je proti tomu skutečně marginální, ačkoliv normálnímu občanovi se může zdát vysoká,“ dodal Moroz. Nicméně se nedomnívá, že Radek John byl právě ten, který by o tuto novou pozici příliš stál. „Myslím, že do jisté míry to byl požadavek koaličních partnerů, aby jako předseda politické strany ve vládě seděl a byl účasten.“ Až čas podle Moroze ukáže, zda zavedená opatření nebyla zbytečná.

Třicátník Michal Moroz figuroval v agentuře na vymáhání dluhů Debtis Causa, vlastnil bezpečnostní agenturu, zastupoval izraelskou společnost obchodující s technologiemi analýzy hlasu při odposleších (od něj právě tento přístroj koupil Vít Bárta), ale také Českou zbrojovku, dodavatele pistolí pro policii.