Poslanci VV ke změnám ve vládě žádné stanovisko nepřijali

Praha - Poslanecký klub Věcí veřejných znovu jednal o tom, zda zůstanou ve vládě, pokud v ní už nedojde k dalším změnám. Nakonec ale žádné usnesení nepřijal, premiér totiž o víkendu své dřívější prohlášení zmírnil. Dříve se hovořilo například o výměně Alexandra Vondry, Ivana Fuksy (oba ODS) nebo Miroslava Kalouska (TOP 09). Poslanci také potvrdili, že nový návrh zákona o veřejných zakázkách má být součástí reformního balíku, s nímž chce vláda spojit ve sněmovně hlasování o důvěře kabinetu.

Podle šéfky frakce Karolíny Peake ale nejmenší parlamentní strana požaduje po Nečasovi, aby splnil slib, že obměna vlády bude kompletní do hlasování o důvěře, které se uskuteční v červnu. „Nebudeme diktovat, čeho se mají změny týkat. Pouze čekáme dodržení tohoto slibu,“ prohlásila Peake na tiskové konferenci.

Klub rovněž podpořil předsedu strany Radka Johna - poslanci VV nechtějí, aby do personálního obsazení Johnova úřadu pro boj s korupcí zasahoval premiér Nečas. John si chce přivést do úřadu z ministerstva vnitra Michala Moroze. Nečas ale už dříve uvedl, že Moroz se Johnovým náměstkem na Úřadu vlády nikdy nestane. „Jasně dáváme podporu Radku Johnovi k tomu, aby sestavil svůj tým, se kterým bude ve svém novém úřadě pracovat. On je jediný člověk zodpovědný za práci úřadu, měl by být také jediným, kdo sestavuje svůj pracovní tým,“ uvedla Peake.

Jak ovšem ve Studiu ČT24 upozornil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), tak za personální obsazení Úřadu vlády zodpovídá premiér - John totiž nestane v čele klasického ministerstva. Samotný vicepremiér pro boj s korupcí už dříve pohrozil, že pokud si svůj tým nebude moci sám zvolit, tak z vlády odejde.

Okrajově prý poslanci hovořili i o rušení anonymních akcií, o tomto bodě ale chtějí jednat na koaličním jednání. Při této příležitosti vyjádřil klub znepokojení, že premiér už deset dní nesvolal jednání ve formátu K9.