Fandění za volantem zavání pokutou

Praha – České hokejisty čeká obávané čtvrtfinále. Jejich fanoušci nepočítají s ničím jiným než se slavným vítězstvím nad mužstvem Spojených států a dávají to najevo i za volantem. Policie ale upozorňuje, že za intenzivní fandění hrozí řidičům pokuta. Oblíbené vlaječky připevněné na auto jsou totiž proti předpisům, ačkoli řidiči vesměs uvádějí, že v době velkých sportovních akcí přivírají policisté oči.

Z auta nesmí podle předpisů vystupovat žádný neobvyklý prvek, jako jsou vlajky nebo návleky na zrcátka. „Na autě by nemělo být nic, co není schváleno pro provoz na pozemních komunikacích,“ shrnul Martin Hron ze společnosti TÜV-SÜD, která se zabývá inspekcemi a testováním vozidel. Vědí to i prodejci suvenýrů, kteří vlaječky se stojánkem nabízejí jako mávátka.

Pokud se řidič, který na auto vlajku umístí, setká s příliš horlivou policejní hlídkou, může se potázat se zlou. Hrozí mu pokuta. „Řidič by měl na vozidlo umístit pouze zařízení, které je schválené a homologované,“ sdělil ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Naštěstí fandí i policisté, a tak se řidiči shodují, že za léta fandění s vlajkou na autě se jim nic nestalo.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Navíc vlajky z aut stejně rychle zmizí. Otázkou je, zda k jejich uklizení přispějí Američané nebo na vozidlech zůstanou až do neděle, kdy si hokejisté v závěrečných zápasech rozdělí medaile.