VV odcházejí z koalice na Praze 1

Praha - Zastupitelé Věcí veřejných (VV) se rozhodli opustit nynější koalici na radnici Prahy 1 a místostarostka Jana Pařízková (VV) v této souvislosti podá rezignaci. Strana se tak rozhodla na úterním zasedání svých klubů. Odchod Pařízkové již dřív požadoval starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Vadí mu, že v minulosti pracovala v bezpečnostní agentuře ABL, která údajně sledovala v Praze 1 konkurenční politiky.

Místostarostka a radní pro sociální oblast Pařízková je podle vyjádření zástupců VV připravena rezignovat na místo radní i místostarostky. Podle Kateřiny Klasnové Věci veřejné považují koaliční smlouvu v Praze 1 na základě dosavadních kroků koaličních partnerů za rozvázanou a odcházejí do opozice.

Odchod VV do opozice vysvětlila Klasnová

Toto rozhodnutí oznámí starostovi dnes. Pokud VV z koalice odejdou, TOP 09 a ČSSD by měly v zastupitelstvu i nadále většinu. „Pokud o nás naši koaliční partneři nestojí v sestavě, v jaké nás na radnici vyslali voliči, pokud je porušována koaliční smlouva, pokud nemůžeme prosazovat náš program tak, jak jsme slíbili občanům Prahy 1, pak nemá smysl dále setrvávat ve vedení Prahy 1,“ vysvětlila důvod odchodu VV do opozice Klasnová. 

Koaliční spor v Praze 1 je pokračováním kauzy, ve které byly Věci veřejné na celostátní úrovni obviněny z propojení s bezpečnostní agenturou ABL. ODS v Praze 1 následně Pařízkovou nařkla, že byla projektovou manažerkou ABL v divizi, která se věnovala sledování politiků. Pařízková ale popírá, že by se na špehování politiků podílela, a že by se během svého zaměstnání v ABL dopustila něčeho špatného. Do ABL prý nastoupila jako socioložka, později pracovala jako projektová manažerka.