Prahu ovládl květinový den a boj proti rakovině

Praha – Právě dnes probíhá už patnáctý ročník celonárodní sbírky Český den proti rakovině. Veřejná sbírka se netýká pouze získávání financí na projekty sdružení, zároveň se považuje za významnou preventivní akci. Každý, kdo přispěje, si totiž kromě kytičky měsíčku lékařského odnese i leták s podrobnými informacemi o možnostech aktivní prevence rakoviny. Platí, že rakovina odhalená v časném stadiu vzniku je léčitelná.

Akce má slogan: „Tiká v každé rodině“, který má lidi varovat, neboť každý třetí občan v ČR podle celostátních statistik onemocněl nebo onemocní rakovinou. Prevence, především už od dětského věku, může toto riziko značně omezit. Cílem programu roku 2011, který vychází ze zásad Evropského kodexu proti rakovině, je informovat veřejnost o možnostech aktivní nádorové prevence. Mezi tu patří například zdravý způsob života, nekouření nebo pravidelný pohyb. Existuje ale i možnost preventivních a screeningových programů, které nabízejí zdravotní pojišťovny, nebo mamografický screening pro ženy od 45 let a mnoho dalších.

Nabízet symbolické kytičky budou i známé osobnosti

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Ve žlutém stanu na Václavském náměstí proběhne bohatý doprovodný program. Český den proti rakovině podpoří osobní účastí i mnoho osobností, které se na chvíli stanou dobrovolníky nabízejícími kytičky. Budou mezi nimi Marie Retková, moderátoři Radiožurnálu Lucie Výborná a Jan Pokorný, mistr ČR v badmintonu Petr Koukal, Tomáš Krejčíř a další. V improvizované ordinaci budou návštěvníkům k dispozici lékaři onkologové a dermatologové k bezplatným konzultacím.

Liga proti rakovině Praha již druhým rokem spolupracuje při zpracovávání financí z pokladních vaků s Českou poštou, která se stala generálním partnerem sbírky. Při aktivitách k prevenci maligního melanomu pokračuje LPR Praha v úspěšné spolupráci s Dermatovenerologickou klinikou, jejíž lékaři budou například v den sbírky ve stanu na Můstku poskytovat zájemcům konzultace. Na závěr tiskové konference představí Prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc., zakladatel a dlouholetý předseda LPR Praha, publikaci „20 let s Ligou proti rakovině Praha“, ve které shrnuje dvě dekády svého života spojeného s budováním této neziskové organizace.