Vláda souhlasí s prodejem Lobkovického paláce Německu

Praha - Vláda dnes souhlasila se záměrem ministerstva zahraničí uskutečnit transakci s nemovitostmi, při níž by Německo získalo Lobkovický palác v Praze, kde nyní jeho velvyslanectví sídlí v pronájmu, a česká strana zase pozemky v centru Berlína pro novou budovu české diplomatické mise. Operace by navíc mohla Česku přinést odhadem zisk až čtvrt miliardy korun.

Současná budova českého velvyslanectví v Berlíně je podle diplomacie nevyhovující jak velikostí, tak náklady na provoz, němečtí partneři zase chtějí dlouhodobě pronajímaný malostranský palác získat do vlastnictví. Podle odsouhlaseného materiálu by Česko prodalo nejen Lobkovický palác, ale také nepotřebné nemovitosti bývalého československého velvyslanectví v Bonnu, nepotřebný bytový komplex v Berlíně a výhledově také budovy současného českého velvyslanectví a rezidenci v Berlíně.

Celková hodnota těchto nemovitostí je podle předběžných odhadů více než 650 milionů korun. Naopak nákup pozemku a výstavba nového sídla českého velvyslanectví by český stát přišly odhadem na 400 milionů korun. Převod vlastnictví všech nemovitostí i finanční plnění se mají uskutečnit současně.

Proti prodeji je Suverenita i Jiří Lobkowicz

Na Lobkovickém paláci Německu záleží, z jeho balkonu bylo na podzim roku 1989 oznámeno uprchlíkům z východního Německa, že mají možnost odejít na Západ. Možnost odchodu do tehdejší Spolkové republiky Německo asi 4 000 východních Němců z balkonu oznámil v září 1989 tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher.

Nemovitost na Malé Straně by prodejem neztratila status kulturní památky a nový majitel by byl zavázán tuto skutečnost v plném rozsahu respektovat. Německo by se také muselo zavázat k tomu, že budovu bude využívat výlučně jako sídlo diplomatické mise.

S možným prodejem paláce Německu nebo s výměnou budovy ale nesouhlasí například Jiří Lobkowicz z mělnické větve Lobkowiczů. Dnes proti prodeji protestovala v tiskové zprávě také Jana Bobošíková a její malá strana Suverenita.