Vietnamec dostal za pěstování konopí osm let

Ostrava - Za pěstování konopí na Opavsku dnes ostravský krajský soud poslal čtyřiadvacetiletého Vietnamce na osm let do vězení. Policie v domě v Bolaticích našla 400 rostlin. Binh Van Do obvinění během procesu odmítal. Hájil se tím, že domek jen hlídal pro svého vietnamského krajana. Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Cizinec, který bude po odpykání trestu na deset let vyhoštěn, se ještě v jednací síni odvolal.

Na možnou pěstírnu konopí upozornil policii ČEZ, jehož pracovníci zjistili v místě zvýšený nelegální odběr elektřiny. Vietnamec se prý o rostliny údajně staral v domnění, že slouží jako krmivo pro zvířata. „Této obhajobě ale soud neuvěřil a označil ji za účelovou,“ řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Dodala, že podle rozsudku odsouzený Vietnamec musel vědět, o jaké rostliny pečuje: „Musel vědět, že jde o konopí, které bylo určené pro výrobu marihuany. On se na ní podílel tím, že rostliny zaléval, hnojil a zapínal jim světlo.“

Mladíkovi za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozil až dvanáctiletý pobyt ve vězení. Soudce ale muži udělil nejnižší možný trest. Vycházel z toho, že nešlo o hlavního pachatele. „Toho se policii dopadnout nepodařilo,“ dodala mluvčí soudu. Hlavní pachatel podle ní využil finanční tísně odsouzeného. Za hlídání domku mu nabídl měsíční odměnu 20 tisíc korun.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)