O post předsedy VV stále usilují čtyři kandidáti

Praha - Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake a poslanec Michal Babák i nadále kandidují na předsedu VV. Nenásledují tak exministra dopravy Víta Bártu, který se ve středu kandidatury vzdal a vyzval ke sjednocení VV za současným předsedou a bývalým ministrem vnitra Radkem Johnem. Věci veřejné budou vybírat nového předsedu už za několik dní. Proti Johnovi stojí vedle Peake a Babáka ještě poslankyně Dagmar Navrátilová. Registrovaní příznivci strany budou vybírat nového předsedu od čtvrtka 19. do pondělí 23. května. Konference, která musí volbu „véčkařů“ potvrdit, bude následující víkend v Hradci Králové.

Ekonomický expert strany Babák je zastáncem vystoupení VV z vládní trojkoalice a podpory menšinové pravicové vlády. „Není to prohra, ústupek a už vůbec ne zrada voličů či vlády rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl ve svém kandidátském profilu na internetové stránce Věcí veřejných. Babák se chce zaměřit i na boj proti korupci a daňovým únikům. Média přitom nedávno informovala, že nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu tří let věnoval na fungování strany. Podle serveru Aktuálně.cz ho kvůli tomu již začal prověřovat finanční analytický útvar ministerstva financí.

Michal Babák:

„Netajím se tím, že i teď jsem pro vystoupení z koalice a podporu pravicové menšinové vlády… Prioritou je pro mě totiž program strany VV. Jsem přesvědčený, že když budeme podporovat menšinovou vládu, budeme mít větší prostor pro schválení našich programových priorit. S tím souvisí, že bychom usilovali o větší účast v klíčových výborech Poslanecké sněmovny.“

Úmysl kandidovat na předsedkyni strany dnes potvrdila i předsedkyně poslaneckého klubu VV Peake. „Když pan Bárta oznámil rezignaci na volbu předsedy, také mi blesklo hlavou, jestli se jí nemám vzdát,“ řekla. Nakonec se rozhodla i nadále kandidovat, protože si podle svých slov nechce budovat image váhavého člověka.

John ještě demisi oficiálně nepodal

Bárta se rozhodl vzdát kandidatury na předsedu VV po událostech posledních týdnů. V nich došlo k rozkolu ve vládní koalici, který byl zažehnán odchodem dvou ministrů VV ze svých postů. Ministerstvo vnitra opustil John, Bárta se vzdal postu na dopravě. John měl ve vládě pokračovat jako vicepremiér pro boj s korupcí. Poté, co se s premiérem a lídrem ODS Petrem Nečasem neshodl na personálním obsazení svého týmu, se ve středu rozhodl rezignovat na místo ve vládě. Oficiální demisi už má připravenou, premiérovi ji chce předat při nejbližší příležitosti.

Přímá volba je občas kritizována kvůli údajné možnosti manipulace. VV ale tvrdí, že pro její zabezpečení udělaly maximum. „Proto budou mít v jejím průběhu možnost nahlédnout do hlasovacího systému pouze notáři,“ uvedla Peake. „Véčkaři“ budou moci hlasovat na stranickém webu nebo prostřednictvím krátké textové zprávy. Volit budou moci jen příznivci s ověřeným e-mailem, číslem mobilního telefonu a poštovní adresou. Konference VV se uskuteční 28. a 29. května. Delegáty budou podle verdiktu stranické rady zástupci centrálních orgánů, krajů a všech klubů VV.