Zpoždění dostavby dálnice D8 ohrozí evropské dotace

Praha - Ministerstvo dopravy se připravuje na situaci, že by se nepodařilo do roku 2015 dostavět dálnici D8 a Česko by tak muselo vracet evropské dotace. Uvedly to dnešní deníky Mladá fronta Dnes (MfD) a E15, kterým to řekl náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl. Projekt dálnice počítá s příspěvkem od EU 8,2 miliardy korun, které by úředníci museli přesunout na jiné silniční stavby. Stát však nemá vlastní peníze, které jsou při spolufinancování staveb dotacemi nezbytné.

Podle Hampla je problémem nedostatek národních prostředků, které by bylo možné použít na přípravu náhradních projektů. O jaké náhradní projekty jde, není podle deníků zatím jasné. Podle původních plánů měla být D8 zprovozněna už koncem loňského roku.

Stavba ale pokračuje pomalu, protože soud na popud ekologů zrušil územní rozhodnutí, na které byla vázána řada stavebních povolení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto znovu žádá o sloučené územní rozhodnutí a stavební povolení, které by umožnilo mít dokumenty na stavbu zbytku dálnice. Kompletní by mohly být během června. Konečný termín dokončení stavby ohrožují podle Hampla ještě další spory, které blíže nespecifikoval. „V tuto chvíli nemáme jistotu, že se dálnice stihne do roku 2015 postavit,“ řekl.

Stavba úseku dálnice D8 přes České středohoří je hotová téměř z poloviny, z 16 kilometrů chybí povolení na zhruba čtyři kilometry. Zatím je prostavěno asi pět miliard korun. Pokud by dálnice přišla o evropskou dotaci, musel by ji stát dokončit kompletně za své.

Stavba dálnice v Českém středohoří
Zdroj: ČT24
Vydáno pod