Ztracené děti připomene kvítek pomněnky

Praha - Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který připadá na středu 25. května, připomene všechny ztracené a unesené děti. Jen za loňský rok bylo v České republice nahlášeno 10 294 takových případů, z toho 284 dětí se stále pohřešuje. Symbolem dne ztracených dětí se stal modrý kvítek pomněnky, jehož anglický název forget-me-not znamená „nezapomeň na mě“.

V systému rychlého vyhledávání za pomoci veřejnosti bylo s příznakem Dítě v ohrožení v loňském roce vyhlášeno pátrání po 29 dětech. „Jsou to ty nejnaléhavější případy, kdy se jedná o opravdu malé dítě nebo nemocné dítě, které potřebuje například pravidelně užívat lék,“ upřesnila Zuzana Baudyšová, ředitelka nadace Naše dítě, která přispěla k zavedení systému rychlého pátrání v České republice a dále také organizuje kampaně na pomoc týraným a zneužívaným dětem.

I díky pomoci veřejnosti byla loňská úspěšnost pátrání po pohřešovaných dětech přes 95 procent. Nově by mohli pomoci také mobilní operátoři. „Jedná se o tom, že by operátoři rozesílali SMS s popisem ztraceného dítěte v lokalitě, kde bylo naposledy spatřeno,“ řekla Baudyšová. Její nadace se také snaží o větší mezinárodní spolupráci v rámci Evropy. „V patnácti zemích Evropské unie už funguje telefonní číslo 116 000, na které se mohou obrátit jak ztracené děti, tak jejich rodiče,“ dodala.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Téměř 75 % hlášených případů pohřešovaných dětí tvoří takzvaní útěkáři, kteří odejdou z domova nebo z ústavní výchovy. „Ani před nimi bychom neměli zavírat oči, jsou to neukotvené děti se špatným rodinným zázemím a naléhavě potřebují pomoc,“ řekla Baudyšová. Dodala, že takovéto děti na útěku obvykle nemají peníze, a tak často páchají drobnou kriminalitu nebo přijímají nabídky na prostituci či výrobu pornografie.

Přibývá týraných dětí

V loňském roce bylo v Česku zaznamenáno 5 787 případů. Dvacet šest dětí péči rodičů nepřežilo. Počty týraných dětí jsou nejvyšší za posledních deset let. Více než třetina případů týrání se přitom odehrává v úplných rodinách. Oběťmi se nejčastěji stávají děti ve věku mezi 6 a 15 lety. Podle ředitelky nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové ale k faktickému nárůstu násilí na dětech docházet nemusí. „Společnost je dnes všímavější než před lety, více případů se dostane až k orgánům činným v trestním řízení,“ vysvětlila Baudyšová.

Dalším důvodem tak vysokých čísel je nová metodika zpracování statistik, do nichž ministerstvo od roku 2009 zahrnuje i děti zanedbávané. Podle Baudyšové jsou ale i přesto odhalené případy pouze vrcholkem ledovce. Alarmující je i počet usmrcených dětí. „Za rok 2010 je v policejních záznamech vedeno 13 dětí jako zavražděných vlastními rodiči, dalších 13 zemřelo důsledkem zanedbání péče,“ upřesnila mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Také podotkla, že policie je často závislá na informacích z okolí dítěte, proto je třeba, aby lidé nezavírali před takovým jednáním oči a podezření na týrání oznámili policii nebo orgánům sociálně-právní ochrany dítěte. „Máme mechanismy, díky nimž můžeme takovým lidem zaručit anonymitu,“ dodala.

Nadace Naše dítě se v kampani Pozitivní rodičovství snaží měnit přístup rodičů k fyzickým i psychickým trestům. Podle Baudyšové se situace zlepšuje. „Starší generace byly více nákloněny k násilí na dětech. Dnešní rodiče si již uvědomují, že fyzické tresty nepatří k metodám osvíceného rodiče,“ dodala. V týdnu od 1. do 8. června pořádá nadace již tradiční kampaň Stop násilí na dětech pod heslem Dejme týrání dětí červenou kartu! Zájemci si budou moci za 30 korun koupit symbolickou červenou kartu s píšťalkou.