Eisen výroky Hájka o Ládinovi nekomentoval

Praha - Americký velvyslanec Norman Eisen nekomentoval kontroverzní výroky Petra Hájka z prezidentské kanceláře k dopadení a usmrcení teroristy Usámy bin Ládina. Pro USA jsou podle něj důležité reakce českých politiků, mimo jiné prezidenta Václava Klause a šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga. Ti chycení bin Ládina uvítali. Blízký Klausův spolupracovník Hájek označil život a smrt nejhledanějšího teroristy za mediální fikci.

Klaus se od slov zástupce šéfa své kanceláře distancoval, ovšem i tak vyvolala za oceánem překvapení. Oficiálně si ale Američané nestěžovali. Schwarzenberg nicméně prohlásil, že Hájkova slova urazila spojence a hlavu spřáteleného státu. Nejprve přitom hovořil o tom, že ho Hájek svými slovy pobavil, ale posléze svoji reakci zostřil, protože zaznamenal, že vyvolala neblahou pozornost Američanů.

Pro Eisena jsou důležité oficiální reakce politiků. „Vyjádření prezidenta a ministra zahraničí mluví sama za sebe,“ řekl k tomu dnes velvyslanec Eisen. Podle něj mnoho Čechů Spojeným státům gratulovalo k dopadení strůjce útoků na USA 11. září 2001. „Naše vztahy jsou silné, vynikající. Česká republika nás podporuje v boji proti terorismu,“ dodal Eisen.

11. září podle Hájka zařídila CIA

Klaus oficiálně k zabití bin Ládina řekl, že zprávu o zneškodnění tohoto teroristického vůdce přijal s velkou úlevou. Zároveň věří, že jeho smrt přispěje ke zvýšení bezpečnosti a zklidnění ve světě.

Hájek zpochybnil události týkající se bin Ládina. „Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme,“ řekl serveru Parlamentnilisty.cz. Hájek dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

Jak zaplnit místo po radaru?

Petr Gandalovič

„Bylo by dobré najít něco podobného, co by zaplnilo prostor po plánech na radar, jehož realizaci jsme očekávali.“

V debatě s Eisenem dnes nastupující český velvyslanec v USA Petr Gandalovič prohlásil, že americká strana by měla znovu zaplnit prostor opuštěný poté, co nová administrativa prezidenta Baracka Obamy zrušila plány na výstavbu prvku protiraketové obrany v ČR. Plány, podle kterých měl v ČR stát radar globálního protiraketového štítu, byly opuštěny v roce 2009. USA nabídly ČR zapojení do jeho nové podoby, místo radaru by však v ČR mohlo být jen středisko pro zpracování dat.