John: Ve vládě se nekrade

Praha - V současné době se z veřejných zakázek v rezortu nekrade, vše by totiž novináři dohledali, protože informace o zakázkách jsou zveřejňovány online. Řekl to odcházející vicepremiér pro boj s korupcí Radek John v pořadu České televize Hyde Park. Zdůraznil zároveň, že Věci veřejné nepodpoří vládu, pokud v ní zůstanou všichni tři stávající ministři Fuksa, Vondra a Kalousek, jejichž odchod strana požaduje. Bývalý ministr vnitra se vyjádřil i k dnes zveřejněné nahrávce, na níž Vít Bárta označuje prezidenta Václava Klause za sebestředného. John považuje nahrávku za další důkaz puče.

John včera oznámil, že odchází z vlády Petra Nečase, protože necítí podporu protikorupčního boje. „Slib, že se vláda zrekonstruuje, nebyl za měsíc splněn. Proto jsem nyní odešel z pozice vicepremiera pro boj s korupcí. Navíc zde byla snaha zasahovat do rozhodnutí, koho budu mít v týmu,“ vysvětluje John svou rezignaci.

John se vyjádřil i k dnes zveřejněné nahrávce z jednání VV, kde Vít Bárta označuje prezidenta Václava Klause za sebestředného. „Na schůzce jsem nebyl a neznám její kontext. Je to ovšem další důkaz puče – cíleného rozbíjení VV. Dělat nahrávky z interních schůzek je mimořádně nevkusné,“ podotkl. Odmítl, že by na své straně měl exprezidenta Václava Havla, jak Bárta na nahrávce zmiňuje.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Kdysi nejpopulárnější publicista se nyní stal terčem kritiky. Johnovi ale dle jeho slov stálo za to pokusit se situaci v zemi změnit. „Říkal jsem si, že je třeba nejen nadávat, ale něco i dělat,“ prohlásil exministr vnitra.

John podal jediné trestní oznámení

Na ministerstvu vnitra se podařilo mnoho věcí – konaly se audity, nalezeny byly zakázky, kde se kradlo. „Trestní oznámení jsem podal v kauze Dočista, kde se pralo prádlo pro policii za dvojnásobek obvyklé ceny,“ upozorňuje John na své úspěchy. „Na ministerstvu dopravy se zalévaly květiny za 500 tisíc korun – hroby jsme tedy otvírali,“ dodal odcházející vicepremiér pro boj s korupcí. Pronájem budovy pro cizineckou policii stál sto milionů korun je dalším případem, který je nutný prošetřit.

Radek John:

„Tančím tak rychle, jak dovedu. Kdyby přišel někdo nový, kdo by to dovedl lépe, podpořím ho.“

Ministr vnitra ale podle Johna nemůže chodit po jednotlivých kauzách a vyšetřovat je. „Mojí povinností je najít problém a upozornit na něj, podat následně trestní oznámení,“ podotkl předseda Věcí veřejných. Trestní oznámení podal exministr za tři čtvrtě roku pouze jediné – kostlivců se ovšem podle něj našlo spoustu.

Za panování VV se podle Johna neukradla na žádném ministerstvu ani koruna. „Koaliční vláda se měla vyčistit tak, aby nikdo nemohl být obviňován, že může za ztrátu veřejných peněz,“ konstatoval John a poukázal na případ Alexandra Vondry související s kauzou ProMoPro. Dokud tato podmínka není splněna, není možné požadovat po lidech reformy.

Bez odchodu alespoň části požadovaných lidí z vlády ji VV nepodpoří

Věci veřejné nehodlají dále podporovat vládu, pokud nebudou splněny sliby. „Chceme, aby premiér Nečas navrhl změny ve vládní struktuře, posléze vedení a poslanecký klub VV posoudí, zda jsou změny dostatečné,“ zdůraznil John.

Ministři nyní podle Johna nekradou. „V této chvíli se z veřejných zakázek v rezortu nekrade, jinak by novináři vše našli. Zakázky se totiž vyvěšují,“ řekl John. Horší situace je podle něj v krajích, městech či vesnicích, kde jsou zakázky zadávány jinak. Týká se to přitom poloviny rozpočtu.

Radek John
Zdroj: ČT24