Klaus: Není důvod komentovat silácké výroky

Praha – Prezident Václav Klaus se dnes nechtěl vyjadřovat k nejnovější nahrávce z jednání Věcí veřejných – není prý důvod komentovat silácké výroky z uzavřeného jednání. Prezidentovi na celé věci nejvíc vadí to, že se opět objevila tajně pořízená nahrávka. O prezidentovi na záznamu mluví faktický šéf VV Vít Bárta: „Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco tohle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt.“ Klaus také podotkl, že se ani po zveřejnění nahrávky jeho vztah k Bártovi nemění, je prý ale démonizován.

„Tyto nahrávky mě nevzrušují, silácké výroky, které proběhly na uzavřeném zasedání. To, že se opět hraje něco na základě tajných nahrávek, je něco, co mě zásadně vadí daleko víc než ta slova, která tam zazněla,“ řekl novinářům Klaus při příchodu na veletrh Svět knihy, který se koná na pražském Výstavišti.

Prezident se také vrátil k avizované demisi vicepremiéra Radka Johna, který svůj úmysl odejít z vlády oznámil ve středu, písemně ale ještě demisi nepodal. Klaus si prý není jist, jestli je John definitivně rozhodnut odejít: „Nejsem si jistý, zda demise nastane. Mně se ve středu zdálo, že nastane. Proto jsem pana Johna přijal na Hradě, ale jak vidím, nic se neděje, tak možná, že budou ještě nějaká překvapení,“ řekl prezident.

Podle něj je stále možné fungovat na základě výsledků minulých voleb. Voliči prý předčasné volby nechtějí a Klaus je jako hlava státu ani nevyvolává. „Doufám, že stále ještě existuje šance na základě minulých voleb fungovat, ale je to zodpovědnost těch tří politických stran,“ odpověděl prezident na dotaz, zda by si přál předčasné volby.

John ale odpoledne po jednání poslaneckého klubu VV znovu uvedl, že demisi určitě podá, s premiérem Nečasem už si prý kvůli tomu sjednal na úterý schůzku. Nečas se ve čtvrtek podrobil plánovanému chirurgickému zákroku, má proto velmi omezený program. „První den, kdy se s premiérem mohu setkat, je úterý. Na tento den jsem si s ním sjednal schůzku. Rezignaci mu předám,“ řekl John. Ten svou demisi oznámil ve středu kvůli tomu, že prý necítí dostatečnou podporu pro boj s korupcí. Premiér Nečas totiž odmítl odsouhlasit personální obsazení Johnova týmu.

Kalousek popírá, že by měly VV lidi v analytickém útvaru

Kromě vztahu Bárty k prezidentovi mluví na záznamu exministr dopravy i o tom, že má strana své lidi na Finančním analytickém útvaru ministerstva financí. To ale dnes ráno odmítl ministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Tato slova jsou prý podobně věrohodná, jako když Bárta na nahrávce tvrdí, že ho na slovo poslouchá prezident republiky. „Rozhodující lidi si vybírá ředitel FAÚ sám. Já za jejich objektivitu a profesionalitu dám ruku do ohně. Nedají se manipulovat žádným politikem včetně ministra financí, dělají svoji práci ze zákona,“ zdůraznil Kalousek.

Analytici FAÚ v minulých měsících podávali trestní oznámení například v kauze ProMoPro, kvůli níž se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a prohloubila se krize vládní koalice. Tehdy o vyšetřování na tiskové konferenci podrobně informovali šéf FAÚ a také osobně Kalousek. Útvar také začal vyšetřovat transakce poslance VV Michala Babáka, který se ve straně staral o učetnictví. Na záznamu se hovoří o tom, že poslanec přinesl půl milionu korun v pytlíku a druhý den je vložil na účet VV. Zástupci strany se ovšem do Kalouska pustili s tím, že finanční detektivy zneužívá, aby prošetřoval jednotlivé politiky.

Karolína Peake:

„Víta Bártu to rozesmálo, říkal, že na nahrávce machroval a že samozřejmě žádné lidi na FAÚ nemáme. Ani nevím, jakým způsobem bychom je tam dostali… Za nejvíce šokující považuji to, že nahrávka vůbec vznikla.“

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) se současná situace nedá nazvat jinak než trapnou. Poslanec TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák ve Studiu ČT24 uvedl, že ODS a TOP 09 by měly přijmout návrh VV, že odejdou z vládní koalice a kabinet budou podporovat z poslaneckých lavic. Domnívá se, že události posledních dnů už přesáhly únosnou míru. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake v ČT zopakovala, že straně o žádná koryta nejde a vládu budou klidně pouze podporovat. Koaliční partneři to ale podle ní odmítli a chtěli účast VV v kabinetu. V takovém případě je ale podle ní na místě bavit se o tom, jak budou VV plnohodnotně v této vládě zastoupeny. Podle koaliční smlouvy totiž mají mít čtyři ministerstva, což nyní neplatí.

Audiozáznam zřejmě pochází ze schůzky užší skupiny z vedení VV označované jako „WC porada“ z doby před dubnovou vládní krizí, pravděpodobně z počátku března. Zatím není jasné, kdo nahrávku pořídil. Od středy ji prý má k dispozici i policie a státní zastupitelství.