Na D1 je první dobíjecí stanice pro elektromobily

Jihlava - Na dálnici D1 dnes byla otevřena první veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily na 96. kilometru ve směru na Prahu. Do července by jich na hlavních tazích mělo být sedm, do konce roku by měla síť veřejných dobíjecích stanic v Česku dosáhnout až počtu 25. Uživatelé elektromobilů tam budou během půlročního zkušebního provozu mít energii zdarma. Dobíjecí stanice je umístěna přibližně v polovině vzdálenosti mezi Brnem a Prahou. Po skončení zkušebního provozu a vyhodnocení se bude systém dále vyvíjet. Provozovatelé plánují, že dobíjecí stanice budou interaktivní a zákazníkům nabídnou na LCD displeji například aktuální dopravní informace nebo mapy.

„Sto kilometrů v této chvíli odpovídá maximálnímu dojezdu elektromobilu, proto jsme vybrali tuto lokalitu,“ řekl obchodní ředitel společnosti ZTC Energy Martin Štefanec. Pilotní projekt budování sítě dobíjecích stanic a vytvoření infrastruktury pro elektromobily vznikl podle něj ve spolupráci společnosti ZTC Energy, Vysoké školy báňské a výrobce českých elektromobilů Kaipan.

Dobíjecí stanice má dvě zásuvky. „Řidič přijede, dostane dobíjecí kartu, u stojanu zadá PIN, poté připojí zásuvku do svého elektromobilu a nabije baterie do požadované kapacity,“ popsal provoz stanice Štefanec. Doba dobíjení elektromobilu závisí podle něj na typu vozidla a baterií, v průměru trvá zhruba hodinu a půl.

Podle Štefance jezdí v současné době v Česku kolem tří desítek elektromobilů. „Rozvoj je před námi, automobily na elektřinu předvádějí na autosalonech takřka všechny automobilky,“ dodal Štefanec.

Vydáno pod