Bártovo machrování prý zavinila opilost a provokující Kočí

Praha - Vít Bárta se omluvil prezidentu Václavu Klausovi za výroky, které unikly v tajné nahrávce na veřejnost. Zdůvodnil je tím, že byl v té době opilý. S velkou rezervou je tak podle něj nutné brát machrování, že prezident udělá vše, o co jej Bárta požádá. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Je mi líto, že jsem si v podroušeném stavu dovolil zveličovat svůj vztah s panem prezidentem, za což je potřeba se mu omluvit,“ prohlásil Vít Bárta pro Aktuálně.cz. Rovněž popřel, že by měl na ministerstvu financí nastrčené lidi, kteří by ho kryli – zejména na Finančním analytickém útvaru (FAÚ) ministerstva financí, které se zabývá finanční kriminalitou. I v tomto případě prý šlo o machrování v opilosti a je třeba je brát se silnou rezervou.

Navíc podle předsedy strany Radka Johna stojí za vším Kristýna Kočí, která své kolegy úmyslně provokovala k silným výrokům, a ti se k nim nechali svést. Může to být právě ona, kdo záznam pořídil. Bártův výrok už v pátek dopoledne odmítl i ministr financí Miroslav Kalousek. Výroky, které zazněly v nahrávce schůzky užšího vedení Věcí veřejných bagatelizovala i šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake, která pro ČT uvedla, že Bárta podle ní „jen machroval“. Sama ale přiznává, že se této schůzky osobně neúčastnila, stejně jako na ní nebyl Radek John.

Havel: Nechte mě na pokoji

Exprezident Václav Havel se opětovně ohradil proti tomu, aby jeho jméno bylo zneužíváno ve vnitrostranických soubojích, zejména u VV. „Václav Havel se ohrazuje proti tomu, aby jeho jméno bylo zneužíváno ve vnitrostranických soubojích. Politické dění sleduje zpovzdálí, nijak do něj nezasahuje a s Radkem Johnem nemá jiné než společenské kontakty,“ zdůraznila Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Na nahrávce totiž mimo jiné z úst Bárty zaznělo, že existuje linka John – Havel, která teď velmi dobře funguje a i ve vztahu k zeleným. „Rýsuje se z toho zajímavá podpora a je to něco, kam já nesmím, kam musí Radek, a naopak já to jako vyvažuju nahoru. A můžeme mít oba dva ty prezidenty,“ uvedl Bárta.

Václav Havel při posledním rozloučení s Jiřím Dienstbierem
Zdroj: ČT24