Na pietní akt v Terezíně dorazil i prezident

Terezín - Na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku se vzpomínalo na oběti nacistické okupace. Účastníci každoroční tryzny uctívali památku lidí zavražděných v koncentračních táborech a policejních věznicích. Na pietní akt přijel do bývalého ghetta prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch či předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Na Národní hřbitov v Terezíně dorazila zhruba tisícovka lidí. Mezi nimi i desítky těch, kteří prošli zdejším ghettem za druhé světové války. Pietní akt začal v deset hodin nástupem čestné stráže. Účastníci poté na hřbitově položili věnce a květiny.

Václav Klaus, prezident ČR:

„Je naší povinností chránit historickou pravdu, to je strašně důležitá věc. Relativizování pravdy vidím jako zneklidňující.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Hlavní projev přednesl prezident Václav Klaus, který připomněl, jaké hrůzy se odehrály za druhé světové války, a zdůraznil, že se nic podobného nesmí opakovat. Následovala křesťanská a židovská modlitba. Na závěr tradičně zaznělo Verdiho Requiem.

Dnes pamětníky děsí hlavně narůstající vliv ultrapravice a neonacistů. „Pokud se objevují projevy různého extremismu, kde to začíná, přičemž to končí státní mašinerií, tak to je konec, to je absolutní zlo,“ prohlásil Alexandr Vondra, ministr obrany.

Terezínským ghettem prošlo od roku 1942 do konce druhé světové války více než 155 tisíc lidí. Nacházela se mezi nimi celá řada známých osobností, například spisovatel Karel Poláček. Terezín nebyl klasickým vyhlazovacím táborem, odjelo odsud ale velké množství transportů do Osvětimi.

Osvobození Terezína proběhlo 8. května 1945, kdy zde vládu převzala ruská armáda. Řada vězňů již ovšem zemřela na následky katastrofických hygienických podmínek, nedostatku jídla či smrtelných chorob.