Mostecký bunkr zachráněn, přestěhoval se do Lešan

Most - Unikátní operaci uchystali na dnešek odborníci z Vojenského historického ústavu. Uskutečnili totiž přesun padesátitunového bunkru z roku 1936, a to z mosteckého hnědouhelného dolu Šverma do 130 kilometrů vzdáleného muzea v Lešanech u Týnce nad Sázavou. Transportu předcházely složité přípravy. Kvůli měkkému podloží v dole bylo nejprve třeba přemístit bunkr buldozerem na zpevněnou část, jeřáby se totiž propadaly. Informace o bunkrech jsou k dispozici na serveru ROPIKY.net.

Zatím se prvorepublikové opevnění vzoru 36 nikdy nepřeváželo na takovou vzdálenost, jde také o nejtěžší převážený vojenský bunkr. Původně pracovníci zabezpečující transport bunkru předpokládali, že objet bude vážit kolem 30 tun, ukázalo se ale, že betonový kolos váží více než 50 tun. Při prvním nadzvednutí bunkru v místě, kde stál původně, se jeřáby zabořily až po patky, na řadu tedy musel přijít buldozer. Ten dopravil bunkr k cestě, kde ho dnes dopoledne dva těžké jeřáby naložily během pouhé jedné hodiny na nákladní auto. Bunkr pak absolvoval cestu přes Louny, Slaný, pražský okruh a Benešov. Z kamionu nepřesahoval, nešlo tedy o nadměrný náklad. Jeho výjimečnost je ve váze, té se proto musela i přizpůsobit trasa, aby ho udržely všechny mosty. V Lešanech pak bunkr další těžkotonážní jeřáb uložil na připravené místo hned u vstupu do muzea. První návštěvníci ho uvidí příští sobotu, kdy v Lešanech zahajují sezonu takzvaným Ženijním dnem.

Bunkr z dolu Šverma byl součástí prvorepublikového opevnění. Patří k jedněm z prvních na našem území. „Jedná se o vzácný vzor 36, až později se začaly dělat objekty vzor 37, takzvané řopíky,“ podotkl Robert Spejchal z Vojenského historického ústavu. Atypičnost mosteckého bunkru je jedním z důvodů, proč se nyní musí stěhovat. „Bunkru hlavně hrozilo zničení, těch objektů v 70. a 80. letech zmizely desítky,“ konstatoval Spejchal.

Robert Spejchal, Vojenský historický ústav:

„Nemáme informace o místech, kde hrozí dolování a likvidace bunkrů. Ty získáváme především díky nadšencům.“

Devastace bunkrů se týkala hlavně řopíků v severočeských dolech. Odborníci začali jednat na základě informací serveru ROPIKY.net, který na nebezpečí zkázy dalšího bunkru upozornil. „Začali jsme konat hned v lednu letošního roku, podařilo se to vyřídit rychle,“ podotkl Spejchal. Díky bunkrovým nadšencům existují pečlivě zpracované seznamy a fotografie objektů.

V Lešanech by se časem mohl objevit i řopík

V Lešanech se tuto sobotu koná slavnostní zahájení sezony. „Bunkr bude umístěn nedaleko brány do nového ložiště, které bylo vytvořeno našimi ženisty v minulém týdnu,“ řekl Spejchal. Následovat bude rekonstrukce objektu trvající zhruba rok. Časem by mohl být do muzea přivezen i nějaký z řopíků.

V rámci opevnění bylo v Československu vystavěno kolem 10 tisíc lehkých objektů, tedy řopíků a „šestatřicítek“ dohromady. Němcům se podařilo zničit kolem 2 500 objektů na takzvané „pražské čáře“.