Kraje hrozí zrušením až poloviny vlaků

Hradec Králové/České Budějovice – Krajské úřady začaly představovat své plány na omezení železniční dopravy v případě, že přijdou o státní příspěvky, ze kterých platí dopravcům část ztráty. Královéhradecký kraj oznámil, že pokud přijde o peníze, zruší skoro polovinu regionálních vlaků, provoz může zcela ustat například na horských lokálkách. Podobné záměry má také vedení Jihočeského kraje. Moravskoslezský kraj hrozí zrušením čtvrtiny regionálních vlaků obsluhujících jeho území.

Krajští politici se shodují – pokud nedostanou od státu peníze na vlaky, budou muset zrušit objednávku řady spojů. Některé oblasti by tak zůstaly zcela bez železnice. Podle mluvčího Královéhradeckého kraje Imricha Dioszegiho by Královéhradecký kraj zřejmě zcela zrušil vlaky, které jezdí například z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách nebo na lokálkách v okolí Jičína.

Jihočeský kraj potom hovoří o zrušení vlaků na všech vedlejších tratích, provoz by tak zůstal zachován především na hlavních meziregionálních trasách, i tam však jenom omezeně. „Na tratích, kde železnice nepředstavuje páteř systému, by bylo nezbytné regionální železniční dopravu zcela zastavit, protože provozování minimálního počtu vlaků za 24 hodin by bylo z hlediska řízení provozu značně neekonomické. Redukce by se dotkla i páteřních tratí, kde by vlaky v době nižší frekvence bylo nutno nahradit autobusy. Výrazná redukce vlaků na všech tratích by byla nutná též o sobotách a nedělích,“ shrnul plány Jihočeského kraje hejtman Jiří Zimola.

Železniční jízdní řád by mohl razantně zeštíhlit už v červnu – buď v termínu pravidelné změny grafikonu 12. června, která je však už připravena a s velkými škrty nepočítá, nebo záhy poté.

Poté, co byly naplněny evropské směrnice a nákladní doprava Českých drah byla oddělena od osobní, výrazně vzrostly požadavky dopravce na úhradu ztráty, která mu vzniká provozováním regionální dopravy. Kraje tak musely sáhnout mnohem hlouběji do svých pokladen – a většinou zjistily, že nemají dost peněz. Aby nenastalo drastické rušení dopravy v regionech, slíbil stát krajům, že jim na vlaky přispěje.